10/10/12

Τι θέλεις ρε κορίτσι μου;


«Veni, vidi, vici» που σημαίνει «ήρθα, είδα, νίκησα». Το είπε ο Ιούλιος Καίσαρας νικώντας τον βασιλιά Φαρνάκη του Πόντου το 47 π.Χ.  Πρέπει να το είπε στον εαυτό της και η Άγκελα Μέρκελ όταν θα απογειωνόταν χθες το απόγευμα από την Αθήνα...
Κατά τα λοιπά, η Γερμανίδα καγκελάριος το μόνο που είπε σε μας και καταγράφηκε σαν είδηση από τα παγκόσμια media είναι πως «εύχεται και ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ». Δηλαδή, για να κάνω και το μεταφραστή, «χαιρέτα μου τον πλάτανο»!

Με βάση τα όσα ακούσαμε – αν υπάρχουν πράγματα που δεν ακούσαμε, ας μας τα πουν – μπορούμε να κάνουμε πέντε βασικές διαπιστώσεις.

Διαπίστωση πρώτη: Η  Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν πιστώνεται καμιά επιτυχία από αυτή την επίσκεψη. Οι τόσο χλιαρές δηλώσεις ευχής και ελπίδας  μοιάζουν με τα παρηγορητικά λόγια που ανταλλάσουν οι συγγενείς με τους ασθενείς στην εντατική. Συνήθως εκεί κοντά βρίσκεται και κάποιο executive «κοράκι» από παρακείμενο γραφείο τελετών μοιράζοντας καρτούλες «για ώρα ανάγκης».

Για τον Αντώνη Σαμαρά λοιπόν πρέπει να έχει καταστεί σαφές πως δεν έχει και πολλά να περιμένει απ’ έξω. Πράγμα που σημαίνει πως από δω και πέρα το παιχνίδι είναι αποκλειστικά στα δικά του χέρια και ό,τι κάνει μόνος του. Μπορεί να συγκυβερνά με άλλα δυο κόμματα,  αλλά οι εξελίξεις τον καθιστούν απόλυτα κυρίαρχο πρωθυπουργό. Αν βγάλει τη χώρα από την κρίση θα τον γράψει η ιστορία, αν σκάσει η χώρα θα είναι στα δικά του χέρια.

Διαπίστωση δεύτερη: Όπως έγραψα επανειλημμένως η κ. Μέρκελ έκανε αυτή την επίσκεψη μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και με το βλέμμα της στραμμένο στις γερμανικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Με το να μην έχει κλείσει το θέμα της δόσης στην Ελλάδα μετά την τελευταία σύνοδο του  Eurogroup,  ήξερε πως θα γινόταν πανευρωπαϊκός χαμός  μέχρι την επικείμενη σύνοδο κορυφής. Ο χαμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ατυχήματα»,  με ανυπολόγιστο οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος.  Η Γερμανική απροθυμία για πραγματική βοήθεια και στήριξη του ευρωπαϊκού νότου επιχειρήθηκε να καλυφθεί με μια επικοινωνιακή επίσκεψη και μένουν όλα ανοιχτά για τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαπίστωση τρίτη: Η συνταγή στην Ευρώπη παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Εξαγορά χρόνου και τίποτε άλλο,  με την προσδοκία της επανεκλογής Ομπάμα στην ηγεσία των ΗΠΑ, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο.  Τώρα πια έχουμε φτάσει στο κωμικοτραγικό επίπεδο να εξαγοράζονται δεκαήμερα!

Διαπίστωση τέταρτη: Πάμε για σύγκρουση ΔΝΤ-Ευρωπαικής Ένωσης ή για να το πω καλύτερα, πάμε για σύγκρουση ΔΝΤ-Γερμανίας. Στις διαπιστώσεις της έκθεσης του ΔΝΤ πως « το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς περαιτέρω κούρεμα του χρέους» δεν δίνει κανένας,  ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Ευρώπη,  μια αξιόπιστη απάντηση.

Διαπίστωση πέμπτη:  Τα μέτρα δεν κλειδώνουν,  μάλλον πάνε για Νοέμβριο και έχει ο θεός….. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει τεράστια δυσκολία να πείσει ακόμη και τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως το τρίτο κατά σειρά επώδυνο πακέτο μπορεί να αποδώσει αυτά που πρέπει.

ΥΓ: Κάθε μέρα που περνάει χάνονται δουλειές και κλείνουν επιχειρήσεις.  Πόσα δεκαήμερα θα εξαγοραστούν ακόμη; Μέχρι να κλείσουν όλοι;
του Σπύρου Ριζόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου