11/10/12

GΟLDMAN SACHS: Η υπερβολική λιτότητα της τρόικας βλάπτει την Ελλάδα


Σαφή προειδοποίηση ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος ίσως φέρουν τελικά αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας σε αποτυχία των σχεδίων εξυγίανσης, εξαιτίας των επιπτώσεων στην ύφεση και στα φορολογικά έσοδα, απευθύνει σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο πολιτικών κραδασμών στη χώρα...

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς οίκου η ταχύτητα δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ενώ τα μέτρα επί των οποίων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό ΑΕΠ μεταξύ 3 - 4 ποσοστιαίων μονάδων στη διετία 2013 - 2014. Αυτό εκτιμά πως καθιστά δύσκολη την επιστροφή σε ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια, μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια εξυγίανσης και να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς. Εκτιμώντας πως μια πιο σταδιακή εφαρμογή των νέων μέτρων και όχι η εμπροσθοβαρής επιβολή τους το 2013 όπως πιέζει η τρόικα (εφαρμογή μέτρων 9 δισ. από το σύνολο των 13,5 δισ.), σε συνδυασμό με μια ισχυρή μεταρρυθμιστική στρατηγική, που θα χρειαστεί ωστόσο χρόνια για να αποδώσει, θα είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Η δόση
Εκτιμά πάντως πως η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα πριν από το τέλος Νοεμβρίου και πως η ελληνική κυβέρνηση τελικά θα δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας, καθώς η καταβολή της επόμενης δόσης είναι συστημικά απαραίτητη ενώ ευελπιστεί πως με την εισροή της στην οικονομία θα σταλεί σήμα ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται. Υποστηρίζει πως στην παρούσα φάση η Ε.Ε. έχει επίσης κάθε λόγο να δώσει τα χρήματα, καθώς θέλει να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία, υπό το βάρος των εξελίξεων σε Ισπανία και Ιταλία. «Με αυτή τη λογική η έγκριση της δόσης τώρα δεν συνιστά εγγύηση για συνέχιση των πληρωμών προς την Ελλάδα: Εάν η υπόλοιπη Ευρωζώνη αναπτύξει επαρκή ανθεκτικότητα, η προθυμία για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαλειφθεί» υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου