13/11/12

Εγκρίθηκε η διετής παράταση του προγράμματος της Ελλάδας


Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει προκύψει στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ενέκριναν τη διετή παράταση του προγράμματος. Από την άλλη βέβαια τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί σχετικά με τη δόση αφού την υπόθεση την μεταθέτουν από Eurogroup σε Eurogroup...


Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη το αναγνωρίζει, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Εντούτοις δεν γίνεται πουθενά σαφές πότε ακριβώς θα πάρει η χώρα μας τη δόση.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιούνκερ, εγκρίθηκε η διετής παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας ενώ στις 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, εκτάκτως αυτή τη φορά.

Αλγεινές εντυπώσεις πάντως προκαλεί ότι ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα του πως, επί την ευκαιρία της νέας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Αργότερα, τον λόγο πήρε η κ. Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως αυτό που μετρά είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου ορίστηκε ο χρόνος αποδέσμευσης των οικονομικών ενισχύσεων προς τις ισπανικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε ότι η απελευθέρωση της βοήθειας προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, θα γίνει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου και τα χρήματα θα δοθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο της βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup και κάλεσε την Ισπανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της στα ζητήματα του προϋπολογισμού.

Πηγή: http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου