17/11/12

Δέκα βήματα για τη ρύθμιση χρεών


Έχετε βυθιστεί στα χρέη; Το πρόβλημα σας φαίνεται άλυτο; Ψυχραιμία. Λύση υπάρχει για όλα τα προβλήματα. Οι 10 οδηγίες που ακολουθούν, θα σας διευκολύνουν να αντιμετωπίσετε με ποιο καθαρή σκέψη ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια του οικογενειακού σας προϋπολογισμού...


1.Σταματάμε να χρεωνόμαστε
Ο πρώτος βασικός κανόνας: Δεν ρίχνουμε άλλο λάδι στη φωτιά. Κόβουμε μαχαίρι πρακτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο όπως το να κάνουμε ανάληψη μετρητών από τη μία πιστωτική κάρτα προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις υπόλοιπες. Σταματάμε να πληρώνουμε μόνο την ελάχιστη καταβολή στις κάρτες.

2.Καταγράφουμε το σύνολο των χρεών μας
«Γνώρισε τον εχθρό σου» λέει το ρηθέν.  Και δικαίως. Με ψυχραιμία καταγράφουμε όλες τις οφειλές από όπου και αν προέρχονται. Κάνουμε μια πρώτη ταξινόμηση. Αθροίζουμε τις οφειλές σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια και δεν ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τα δάνεια αυτοκινήτου και σπιτιού. Κάνουμε την πρόσθεση για να γνωρίζουμε πόσα χρήματα πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας

3.Εντοπίζουμε το επιτόκιο με το οποίο μας τοκίζει η τράπεζα
Συγκεντρώνουμε τα μηνιαία εκκαθαριστικά που μας στέλνουν οι τράπεζες για κάθε οφειλή. Καταγράφουμε σε ξεχωριστή στήλη το ποσό που πληρώνουμε για τόκους και το ποσό που καταβάλλουμε για κεφάλαιο. Έτσι, αποκτούμε εικόνα για το που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα που δίνουμε στην τράπεζα.

4.Υπολογίζουμε πόσα μπορούμε να πληρώνουμε κάθε μήνα για την αποπληρωμή των χρεών
Εκτός από το «πρέπει» υπάρχει και το μπορώ. Βάζουμε κάτω τα έσοδά μας και αφαιρούμε τις δαπάνες που θεωρούνται απολύτως αναγκαίες (διατροφή, ηλεκτροδότηση, ύδρευση κλπ). Έτσι, θα καταλήξουμε σε ένα ποσό το οποίο θα μπορούμε να καταβάλλουμε κάθε μήνα στην τράπεζα χωρίς να έρθουν τα πάνω κάτω στην οικογένειά μας.

5.Ξεκινάμε διαπραγματεύσεις με την κάθε τράπεζα χωριστά
Γνωρίζοντας πόσα μπορούμε να πληρώνουμε ξεκινάμε τις επισκέψεις στους δανειστές μας. Ζητάμε να μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουμε τις μηνιαίες δόσεις. Επιδιώκουμε οι προτάσεις αυτές να είναι γραπτές και να συνοδεύονται από ένα δοσολόγιο ώστε να γνωρίζουμε, εφόσον αποδεκτούμε τη ρύθμιση, τι θα πληρώνουμε και πότε.

6.Θέτουμε προτεραιότητες στην αποπληρωμή των δανείων
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτατα στα υποκαταστήματα που μας επιβαρύνουν με την υψηλότερη μηνιαία δόση. Πολύ απλά διότι το ζητούμενο σε πρώτη φάση, δεν είναι να γλιτώσουμε τόκους, αλλά να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη μηνιαία επιβάρυνση χωρίς τα δάνειά μας να χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμα.

7.Διερευνούμε το ενδεχόμενο μεταφοράς χρέους σε άλλη τράπεζα
Κάποτε τα προγράμματα μεταφοράς χρέους έδιναν και έπαιρναν. Τώρα τα περιθώρια έχουν στενέψει. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνουμε τίποτα να κάνουμε μια έρευνα αγοράς. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες αν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

8.Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συγκέντρωσης όλων των δανείων σε ένα
Υπάρχουν τράπεζες που ενδεχομένως να δεχτούν να μας δανειοδοτήσουν υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχτούμε να τους προσφέρουμε κάποια εξασφάλιση. Εξασφάλιση για την τράπεζα σημαίνει να δεχτούμε να εγγραφεί προσημείωση σε κάποιο ακίνητο που έχουμε στην κατοχή μας.

9.Αναζητούμε πιθανές πηγές εσόδων
Όποια ρύθμιση και αν σας προτείνει η τράπεζα, τελικώς μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορη καθώς θα κληθείτε να πληρώσετε περισσότερα σε τόκους. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, διερευνήστε και το ενδεχόμενο να «φουσκώσετε» τα έσοδά σας όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

10.Ψάχνουμε τη λίστα με τις δαπάνες μας και κόβουμε τα περιττά
Αναζητούμε τις δαπάνες που μπορούν να «κουρευτούν» χωρίς να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας δραματικά. Μην σας φαίνετε αδύνατο. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια. Περικόπτοντας κάποιες άλλες δαπάνες, μπορείτε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Πηγή: http://www.imoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου