13/11/12

Βεβαιότητα Στουρνάρα για την εκταμίευση της δόσης


Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Eurogroup και ιδιαίτερα της κατοχύρωσης της διετούς επιμήκυνσης, δηλώνοντας βέβαιος ότι η δόση θα εκταμιευτεί μετά την πλήρη έκθεση της τρόικας...

Το Eurogroup αναγνώρισε ''σημαντική πρόοδο'' στην εφαρμογή του προγράμματος, έδωσε το πράσινο φως για την επιμήκυνση -διαπιστώνοντας χρηματοδοτικό κενό 32,6 δισ. ευρώ- και πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου στις 20 Νοεμβρίου.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της Ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.
Τα χρήματα θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας
Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανώ και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τέλος ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς πάντως να αναφέρει λεπτομέρειες.

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου