30/6/12

Υδρογονάνθρακες: επιταχύνει τις διαδικασίες το ΥΠΕΚΑ


Την άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων στον τομέα των πετρελαϊκών ερευνών επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 2ας Ιουλίου του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τριών γνωστών κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, σε πρώτη φάση το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει την προσοχή του στον διαγωνισμό της ερχόμενης Δευτέρας, όπου το ζητούμενο είναι η ικανοποιητική προσέλευση εταιρειών και η υποβολή προσφορών...

Παρά τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής αστάθειας το τελευταίο διάστημα, δώδεκα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ οκτώ από αυτές αγόρασαν το πακέτο σεισμικών και γεωφυσικών δεδομένων.
Μάλιστα εκτιμάται ότι τουλάχιστον τρεις εταιρείες θα υποβάλλουν προσφορές, με την περιοχή Κατακόλου, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αμέσως επόμενο βήμα του ΥΠΕΚΑ είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες σε Δυτική Ελλάδα και Νότια της Κρήτης όπου ήδη έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές.
Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς η ανακήρυξη του αναδόχου δεν προϋποθέτει ουδεμία εκταμίευση από πλευράς Δημοσίου, ενώ όσο το δυνατό πιο σύντομα η επιτυχούσα εταιρεία αναλάβει να υλοποιήσει τις έρευνες και παραδώσει τους φακέλους με τα δεδομένα στο ΥΠΕΚΑ, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να εισπράττει το δημόσιο από την διάθεση τους στις διεθνείς εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.
Τέλος, δύο ακόμη εκκρεμότητες που θέλει να «κλείσει» το ΥΠΕΚΑ είναι η οργάνωση και στελέχωση του νέου φορέα υδρογονανθράκων, αλλά και η εναρμόνιση της σύμβασης μεταξύ της Kavala Oil, που έχει την ευθύνη της παραγωγής στο κοίτασμα του Πρίνου, και Ελληνικού Δημοσίου.


Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου