26/5/12

"Μπουρλότο" στο θαλάσσιο μέτωπο βάζει "μανδαρίνος" του Υπουργείου - Αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση ο γ.γ. Λιμένων, Αθ. Πάλλης!


Μέγα θέμα δημιουργήθηκε με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αθ. Πάλλη, την οποία επικαλέστηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή. Η εγκύκλιος αυτή, που ακούστηκε στη συνεδρίαση ότι δημοσιεύτηκε στις 12/3/12, αφορά το θαλάσσιο μέτωπο και σ' αυτήν τίθενται ζητήματα νομικής φύσεως, σχετικά με την παραχώρησή του στο Δήμο Πατρέων. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, στους έκπληκτους συμβούλους, που ζητούσαν να δουν το περιεχόμενό της, η εν λόγω εγκύκλιος...
ουδέποτε εστάλη στο Δήμο, ούτε καν με κοινοποίηση προς αυτόν.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω αξιωματούχος του Υπουργείου δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει τις ισχυρές αντιδράσεις του στην προοπτική ευόδωσης του χρόνιου αιτήματος της πόλης, για την απόδοση σ' αυτήν και στους πολίτες της μεγάλου τμήματος του παραλιακού της μετώπου, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης κ.ο.κ.). Τουναντίον, είχε αντιδράσει λυσσαλέα, ακόμη και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο, με παρόντες εκπροσώπους του Δήμου και φορέων της αχαϊκής πρωτεύουσας, υπό τον τότε αρμόδιο υφυπουργό επί θεμάτων Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων στη συνάντηση είχε εμφανώς εκνευριστεί με τη στάση του, ανακαλώντας τον στην τάξη.
Το ζήτημα, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, είναι όντως κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς αφορά μία από τις βασικές διεκδικήσεις της πόλης, για την αίσια έκβαση της οποίας έχει δώσει μάχη και ο ίδιος ο Δήμαρχος (π.χ., με την απομάκρυνση τμήματος των κιγκλιδωμάτων του ΟΛΠΑ από τη λιμενική ζώνη, που λειτούργησε ως κινητήριος μοχλός για την υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης στο Δήμο). Επομένως, εύλογη είναι η απορία πώς είναι δυνατόν για μία τέτοια σημαντικότατη εξέλιξη να μην έχει ήδη ενημερωθεί το Σώμα, έστω κι αν ο Δήμος δεν ενημερώθηκε επίσημα για την ύπαρξη της εγκυκλίου, αλλά την αντιλήφθηκαν στελέχη του στο Διαδίκτυο.
Πώς φτάσαμε στην αποκάλυψη
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για την αποκάλυψη αυτή έδωσε η επισήμανση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου και τέως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Βίβιαν Σαμούρη, ότι υπάρχει νομικό κώλυμα όσον αφορά την παραχώρηση, χωρίς αντάλλαγμα, των χώρων όλου του κτιρίου του πρώην συνεδριακού κέντρου του ΟΛΠΑ, του toll που βρίσκεται αριστερά του συνεδριακού κέντρου και του ενδιάμεσου υπαίθριου χώρου, μεταξύ του συνεδριακού κέντρου και του toll, καθώς και του κινητού εξοπλισμού στην Κοινωφελή Επιχείρηση Καρναβάλι Πάτρας, όπως ζητούσε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς, Χαρ. Καρκούλιας, ύστερα από υπόδειξη του Δημάρχου (κατά την παραδοχή του κ. Δημαρά).
Ειδικότερα, η κυρία Σαμούρη υπέδειξε ότι μία τέτοια απόφαση θα ήταν νομικά άκυρη, διότι η σύμβαση παραχώρησης είναι προσωρινή και δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού δεν έχει υπογραφεί η οριστική παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Πατρέων.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, και το άρθρο 185 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που αναφέρει: "Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί τίτλο για τη μεταγραφή στα βιβλία του οικείου Υποθηκοφυλακείου". Που σημαίνει, δηλαδή, ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση την ύπαρξη τίτλου κυριότητος, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει.
Επίσης, τόνισε ότι στη σύμβαση παραχώρησης πρέπει να υπάρχει σαφής όρος ότι το μέρος που δέχεται την παραχώρηση -εν προκειμένω ο Δήμος-, έχει το δικαίωμα της εκ νέου παραχώρησης σε άλλο πρόσωπο. Κάτι που δεν προβλέπεται, ούτως ή άλλως, στη σύμβαση.
 Για τους νομικούς αυτούς λόγους, η κυρία Σαμούρη ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα.
Θέμα και για το χώρο της συνεδρίασης
Για "κορυφαίο ολίσθημα, το οποίο, όσο μας επιτρέπεται, δεν θα το επιτρέψουμε", μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κατσικόπουλου Νίκος Τζανάκος, ζητώντας επίσης την απόσυρση του θέματος.
"Αυτό το χώρο τον χρειάζεται το Πατρινό Καρναβάλι, τον έχει ανάγκη", τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Χαρ. Καρκούλιας.
Εξάλλου, απαντώντας σε αιχμές περί... υπόγειων συνεννοήσεων του Δήμου Πατρέων με τον ΟΛΠΑ, ο κ. Δημαράς υποστήριξε ότι κάθε άλλο παρά ανέφελες είναι οι σχέσεις των δύο πλευρών και μάλιστα αποκάλυψε ότι "ο ΟΛΠΑ ξήλωσε ακόμη και τις πρίζες από το γραφείο της Μαρίνας".
Την αντίθεση της παράταξής του στην πρόταση της δημοτικής Αρχής διατύπωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Χριστόπουλος, όπως και ο Ανδρέας Κορδάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Πέραν αυτών, θέμα εγέρθηκε και για το χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Σώματος. "Κακώς και παράνομα συνεδριάζουμε εδώ", υπογράμμισε, εκ μέρους της παράταξης "Ενωτική Κίνηση Πάτρας", ο Αλέξης Σκαρμέας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ληφθεί απόφαση -και με μεγάλη πλειοψηφία- οι συνεδριάσεις να διεξάγονται στο Συνεδριακό του ΟΛΠΑ και, για να αλλάξει, θα πρέπει να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το Σώμα.
Κίνδυνος αν δεν ολοκληρωθεί η παραχώρηση
"Το λιμάνι, αν δεν ολοκληρωθεί η παραχώρησή του, κινδυνεύει", προειδοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης "Ανυπότακτη Πολιτεία", Χρήστος Πατούχας, μιλώντας για πολλές πλευρές που αντιμάχονταν την παραχώρηση και αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΛΠΑ, σε επιχειρηματίες, αλλά και σε παράγοντες των υπουργείων, οι οποίοι, εν τέλει, όπως είπε, "είναι εκείνοι που τα διοικούν". Πρότεινε δε ν' αρχίσει η μεταφορά του Δημοτικού Συμβουλίου στο Συνεδριακό του ΟΛΠΑ, που θα πιστοποιήσει και την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην πόλη.
Ν' αποσυρθεί το θέμα και να επανεξεταστεί κάλεσε και ο επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία Πάτρας", Ανδρέας Τζουραμάνης, ζητώντας να τεθεί συνολικά το θέμα του λιμανιού από τη μία και του Καρναβαλιού από την άλλη.
Από την πλευρά του, ο κ. Αϊβαλής, με αφορμή τη μη μεταφορά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Συνεδριακό του ΟΛΠΑ, αναρωτήθηκε ποιος επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνει το Σώμα. Και πρόσθεσε: "Μαζί σας ανεβήκαμε στα κάγκελα. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένα δεδομένα, για τα οποία έπρεπε να έχουμε λειτουργήσει. Π.χ., είναι εικόνα να έχουμε καρναβαλικό χώρο δίπλα στα κρατητήρια με τους λαθρομετανάστες;".
Κατόπιν όλων αυτών, ο Δήμαρχος Πατρέων έλαβε εκ νέου το λόγο και είπε: "Παρασύρθηκα από την απόφαση του Καρναβαλικού Οργανισμού, που ήταν ομόφωνη", προσθέτοντας ότι αποσύρει το θέμα. Πάντως, προέτρεψε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, για να ζωντανέψει άμεσα ο χώρος που έχει παραχωρηθεί προσωρινά στο Δήμο, αφού οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο Συνεδριακό του ΟΛΠΑ μόνο συμβολική αξία θα έχουν, όπως παρατήρησε.

Πηγή: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου