16/11/11

«Βροχή Λεοντιδών» τα ξημερώματα της Πέμπτης


Τη “Βροχή των Λεοντιδών” θα απολαύσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον έναστρο ουρανό.
Οι Λεοντίδες είναι μια βροχή διαττόντων που οφείλεται στον περιοδικό κομήτη Tempel-Tuttle. Οι διάττοντες που βλέπουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν είναι τίποτα άλλο παρά...
σωμάτια που άφησε πίσω του ο κομήτης αυτός κατά το πέρασμά του από το ηλιακό μας σύστημα.
Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη.
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου συνήθως, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή »πεφταστέρι».
Η βροχή από «πεφταστέρια» θα κορυφωθεί λοιπόν από τη μία τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου μέχρι περίπου τις 4.30 το πρωί.
Ωστόσο πιο τυχεροί θα είναι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας – Θράκης, καθώς των νησιών του Ανατολικού και Βορειου Αιγαίου, όπου θα επικρατεί ξαστεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου