10/6/12

Ζήτησαν βοήθεια οι Ισπανοί - Πακέτο 100 δις ευρώ


Η Ισπανία δέχτηκε να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, αίτημα το οποίο συμφώνησαν πως θα αποδεχθούν οι χώρες της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Η Ισπανία θα υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια στους εταίρους της στην Ευρωζώνη στο "προσεχές διάστημα", και μόλις το αίτημα υποβληθεί θα λάβει πάνω από...
100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν το Σάββατο οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με σχετικό ανακοινωθέν τους.
Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, οι υπουργοί αναφέρουν ότι η οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα χορηγηθεί είτε μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), είτε μέσω του μόνιμου (ESM).
Τα κεφάλαια θα χορηγηθούν στο ισπανικό ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών (FROB) το οποίο θα τα διανείμει χωριστά σε κάθε τράπεζα, ενώ η ισπανική κυβέρνηση θα "διατηρήσει πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια".
Το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει με κάποια κεφάλαια στο σχέδιο διάσωσης, στη συμμετοχή του οποίου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη η Μαδρίτη, αλλά προσκλήθηκε να υποστηρίξει την εφαρμογή και την παρακολούθηση της οικονομικής βοήθειας με τακτικές αναφορές.
Οι όροι που θα συνοδεύουν το δάνειο στήριξης θα αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι την οικονομική πολιτική, τόνισε, υπογραμμίζοντας πολλές φορές πως δεν πρόκειται για "πρόγραμμα πλήρους διάσωσης".
Τα κεντρικά στοιχεία του πακέτου -διάρκεια, επιτόκια, όροι, ακόμη και ο μηχανισμός στον οποίο θα γίνει η προσφυγή- δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.
Ο Λουίς ντε Γκίντος απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένα ποσά, περιοριζόμενος μόνο στο ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν προς την Ισπανία θα είναι "υπερ-επαρκή" με σημαντικό "περιθώριο ασφάλειας" για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Το εάν τα κεφάλαια για τις τράπεζες θα προέλθουν από τον EFSF ή ESM "θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες". Το δάνειο στήριξης θα δοθεί με "πολύ ευνοϊκούς όρους", περιορίστηκε να αναφέρει όσον αφορά το κόστος.
Θέλοντας να αποφύγει το στίγμα της διάσωσης, ο ντε Γκίντος φρόντισε να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, να καθησυχάσει πως δεν θα χρειαστούν όλες οι τράπεζες στήριξη και κυρίως να υπογραμμίσει αρκετές φορές ότι η Ισπανία "ζητά υποστήριξη, αλλά όχι διάσωση".
"Δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις μακροοικονομικής φύσης, το δάνειο δεν θα συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις" τόνισε.
Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται να κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι.
Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση μετά την ισπανική κυβέρνηση.
Πακέτο έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ
Συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν νωρίτερα, ενώ η τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών βρισκόταν σε εξέλιξη, πως στο προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ως ανώτατο όριο το τελικό ποσό των 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος διάσωσης, εφόσον το ισπανικό αίτημα υποβληθεί, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξετάζουν ένα σχέδιο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
"Εξετάζεται σε αυτό το στάδιο ένα ποσό που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα", είπε η πηγή.
Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση "την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα" σε αντάλλαγμα για μια βοήθεια για τις τράπεζές της δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
Θα τεθούν όροι στην ισπανική κυβέρνηση, "αλλά αυτοί θα αφορούν μόνον την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα", σημείωσε η πηγή αυτή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη για την Ισπανία.
Η ένταση των ισπανικών διαψεύσεων δεν έχει ακόμη καμφθεί. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών συμμερίζονται την άποψη ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα τεθούν οι βάσεις για την "δραματική", όπως την αποκαλεί ο Guardian, διάσωση της Ισπανίας.
"Το τελικό ύψος και η μορφή του πακέτου βοήθειας θα συμφωνηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
"Δεν είναι ξεκάθαρο εάν σήμερα θα οριστικοποιηθούν τα ποσά", συμφωνεί και το Reuters που αποκάλυψε την Παρασκευή τη σύγκληση της τηλεδιάσκεψης, την οποία η ισπανική κυβέρνηση αρχικά επεχείρησε επίσης να διαψεύσει.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί λίγο μετά μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε αργά χθες την Παρασκευή ότι η έρευνά του σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας καταδεικνύει πως οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της χώρας θα χρειαστούν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους για να αντέξουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πλέον.

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου