22/4/12

Η παράσταση της ημέρας: Το καθάρσιο του μπέμπη


«ΤΟ ΚΑΘΑΡΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕΜΠΗ»
ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS 

του Georges Feydeau
Μετάφραση - Σκηνοθεσία:  Ιάκωβος Δρόσος
Διασκευή: Γιάννης Χάλαρης
Παίζουν: Ζαχαρούλα Θεοδοσίου, Παναγιώτης Καρμάτης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ελένη Νασοπούλου, Σάκης Τσινιάρος και ο μικρός Χρήστος


Ο Georges Feydeau (1862-1921) έγραψε το «Καθάρσιο του Μπέμπη» (“On Purge Bébé”) το 1910 και την ίδια χρονιά ανέβηκε στο Théâtre des Nouveautés. Εκτοτε έχει παιχτεί άπειρες φορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα από το ωραιότερα δείγματα του θεατρικού είδους που οι Γάλλοι ονόμασαν...
«βωντβίλ» και που το εκπροσωπούσαν οι: Georges Feydeau, Eugène Labiche και Eugène Scribe. Το 1931 μάλιστα γυρίστηκε και ταινία από τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Jean Renoir, με πρωταγωνιστή ένα «ιερό τέρας του κινηματογράφου», τον Michel Simon.
Ενας βιοτέχνης ειδών κεραμικής αποφασίζει να δημιουργήσει ένα νέο μίγμα πορσελάνης με την προοπτική να κατασκευάσει το «άθραυστο καθήκι» που θα χρησιμοποιηθεί στον στρατό, με την υποστήριξη βέβαια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο καλεί σε γεύμα τον Υπουργό με την σύζυγο του και τον εξάδελφο της (που είναι και ο εραστής της) για την επίδειξη. Η επίσκεψη όμως παίρνει μια περίεργη τροπή εξ αιτίας του εφτάχρονου Μπέμπη, ο οποίος είναι δυσκοίλιος και επι πλέον δεν θέλει να πιει και το καθάρσιο του.
Αυτή η μονόπρακτη τρελλή κωμωδία του Feydeau, καυστική σάτιρα και κριτική της μεσοαστικής τάξης, θα παρουσιαστεί σε μιαν ελεύθερη διασκευή και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «σουρεαλιστική» και «ροκ» με συνεχείς ανατροπές και πολλή μουσική από έναν νεανικό θίασο έξι ηθοποιών.
Μια παράσταση με αφετηρία τις ταινίες του David Lynch και του Luis Bunuel, το Cabaret και τις μουσικές του Trent Reznor.


ALTERA PARS - Μεγ. Αλεξάνδου 123, Γκάζι
Κρατήσεις θέσεων: 210-3410011, 
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21:00
Εισιτήρια:  Γενική Είσοδος 12 €  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου