1/4/12

Μένοντας πίσω σε έναν κόσμο που αλλάζει...

Η είδηση ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εγκατέλειψε οριστικά τα σχέδια κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, ήρθε κάπως ξαφνικά. Σαν ένα ευχάριστο νέο που είναι έτοιμο από καιρό να το ακούσεις και απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να σε ξαφνιάσει ευχάριστα...


Χωρίς δόση υπερβολής, ήταν ένα από τα πιο επικίνδυνα σχέδια κατασκευής πυρηνικών σταθμών στον κόσμο. Προορισμένο να χτιστεί σε κέντρο Νατούρα 2000 δίπλα στο Δούναβη, σε μία περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα και με μεγάλες πιθανότητες πλημμύρων, το Μπέλενε αποτελούσε μία εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα των Βαλκανίων.
Το 2004 η ακτιβίστρια της Greenpeace, Αλμπένα Σιμεόνοβα, δέχτηκε σειρά απειλών για τη ζωή της όταν η Greenpeace έλαβε μέρος στο δικαστικό αγώνα ενάντια στην πολύ προβληματική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σταθμού. Χρειάστηκαν όμως πολύ περισσότεροι αγώνες και άσκηση πίεσης τόσο στη Βουλγαρική κυβέρνηση όσο και στον στρατηγικό εταίρο του πρότζεκτ, το Γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE, που τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του το 2009.

Με μπροστάρη την Ιαπωνία
Και αυτό το νέο, δεν είναι το μόνο καλό νέο που ακούσαμε πρόσφατα. Πριν λίγες εβδομάδες έκλεισε και ο προτελευταίος από τους 54 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας. Τι κι αν το πυρηνικό λόμπι απειλούσε ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ηλεκτροδότηση της χώρας; Αποδεικνύεται ότι τα πυρηνικά είναι πολύ λιγότερο χρήσιμα από ό,τι θέλουν να πιστεύουμε!
Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται μικρά – αλλά πολύ σημαντικά – βήματα που σηματοδοτούν μία παγκόσμια στροφή προς την καθαρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη η Δανία έχει ανακοινώσει την πρόθεση της για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ολική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως τα μέσα του αιώνα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα που τολμάει να οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, πυρηνικά και πετρέλαιο. Κάθε σύγκριση με τη χώρα μας, είναι εντελώς συμπτωματική.
Τα καλά νέα έχουν και συνέχεια. Πριν λίγες ημέρες, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) επέβαλλε αυστηρότατα περιβαλλοντικά όρια εμποδίζοντας ουσιαστικά τη δημιουργία νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δειλά δειλά ακόμα και οι ΗΠΑ, κάνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα προκειμένου να βγάλουν τον άνθρακα από την οικονομική ανάπτυξη και να μεταβούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Κι εμείς εδώ;
Αντί όμως όλα αυτά να μας προβληματίσουν σοβαρά για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της οικονομίας μας, εμείς εδώ ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και λιγνίτη.
Αν υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, τότε η ρύπανση από τη λειτουργία τους εκτιμάται ότι θα στοιχίζει τη ζωή κάθε χρόνο σε 160 συμπολίτες μας με ένα ετήσιο κόστος στην εθνική οικονομία που θα ξεπερνάει τα 750 εκ. €. Θέλετε κι άλλα;
Ένα ατύχημα από εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος, θα μας κοστίσει ασύγκριτα περισσότερο από ότι το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων από την πώληση (τυχόν) κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Απλά υπολογίστε ότι ο τουρισμός σήμερα μας αποφέρει ετησίως 35-40 δις €.
Επίσης υπάρχει και αυτή η ρημάδα η πολύ μικρή λεπτομέρεια: Σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη θα πρέπει να μειώνουμε ταχύτατα το πετρέλαιο – και όχι να αυξάνουμε τη διάθεση του με εύρεση νέων κοιτασμάτων – εφόσον θέλουμε να προστατευτούμε από τις κλιματικές αλλαγές. Οι οποίες - παρεμπιπτόντως - θα μας κοστίσουν πάνω από 700 δις €: περίπου δύο φορές το δημόσιο χρέος μας!

Κάντο όπως η Δανία
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιλογές μας κρατούσαν εγκλωβισμένους σε μία μη-βιώσιμη ανάπτυξη, με συνέπειες όχι μόνο για την οικονομία και τη δημόσια υγεία, αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα υποφέρουν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούμε σήμερα. Προφανώς δεν πήραμε το μάθημα μας από την κρίση και δεν καταλάβαμε το τίμημα κοντόφθαλμων επιλογών που υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Και σίγουρα δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουν αυτοί οι περίεργοι τύποι εκεί πάνω στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Χωρίς πετρέλαιο; Χωρίς άνθρακα και λιγνίτη; Χωρίς πυρηνικά; Είναι δυνατόν;
Ναι, είναι η απάντηση που λέμε στην Greenpeace εδώ και πολλά χρόνια. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τη βρώμικη ενέργεια, τα πυρηνικά, το πετρέλαιο, το λιγνίτη (άνθρακα) και να στραφούμε σε ένα καθαρό και ασφαλές μέλλον που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Σε ένα μέλλον με 100% καθαρή ενέργεια.
του Τάκη Γρηγορίου, Υπεύθυνου εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια


Πηγή: http://www.greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου