18/4/12

Γυρνά στην πατρίδα το κύπελλο του Λούη


ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» 
Σε ελληνικά χέρια κατέληξε το ασημένιο κύπελο του Σπύρου Λούη, το ιστορικό έπαθλο που κατέκτησε ο Ελληνας μαραθωνοδρόμος για τη νίκη του στους Ολυμπιακούς του 1896.
Υστερα από σκληρή δημοπρασία στο Λονδίνο, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε έναντι 655.000 ευρώ το ασημένιο κύπελλο, το οποίο εφεξής θα εκτίθεται στο Κέντρο Πολιτισμού του φερώνυμου ιδρύματος, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται...

"Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie's στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό."

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Bréal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας. Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».
Το κύπελλο πωλήθηκε έναντι 541.250 στερλινών όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του οίκου.
Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπελογίζετο στα 189.000- 253.000 ευρώ.
Πρωτοβουλία για την απόκτησή του είχε αναλάβει και ο Δήμος Αμαρουσίου συγκεντρώνοντας πάνω ποσό άνω των 300.000 ευρώ από δωρεές, προκειμένου να επιτύχει τον επαναπατρισμό του ιστορικού επάθλου.
Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, ο Δήμος Αμαρουσίου «χτύπησε» το ασημένιο Κύπελο έως της τιμής των 350.000 λιρών.
Νωρίτερα, και κρατώντας το ασημένιο κύπελλο στα χέρια της, η Νικολέτ Τόμκινσον, εκ μέρους του Οίκου, περιέγραφε στους δημοσιογράφους το δημοπρατηθέν αντικείμενο ως «ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ».

Πηγή: http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου