Σύμφωνα με μελέτες, οι μισθοί επηρεάζουν μόλις κατά 20% την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ακόμη και εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς επισημαίνουν ότι οι αποδοχές των εργαζομένων δεν είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων
Λάθος «συνταγή» αποδεικνύεται η μείωση των μισθών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με βάση τις έρευνες οι μισθοί -που την τελευταία διετία βρίσκονται σε... ελεύθερη πτώση- επηρεάζουν μόλις κατά 20% την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μάλιστα, τη στιγμή που η τρόικα ζητά πιεστικά μείωση του μισθολογικού κόστους, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν πως...
9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη χαθεί από το εισόδημα των εργαζομένων.
Ωστόσο, ακόμα και εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς επισημαίνουν πως οι μισθοί δεν είναι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, από τα οποία προκύπτει πως μόλις το 12,5% των επαγγελματοβιοτεχνών θεωρεί πως το ύψος του μισθού είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για την πρόσληψη προσωπικού.
Στο ίδιο μήκος κινείται και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία σε έρευνά της ουσιαστικά... αθωώνει του μισθούς. Είναι ενδεικτικό πως χώρες με υψηλό κόστος εργασίας, όπως η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Γερμανία, παρουσιάζουν υψηλή παραγωγικότητα, ενώ κράτη με μικρότερο κόστος εργασίας έχουν και χαμηλή παραγωγικότητα (π.χ. Πολωνία, Εσθονία, Ουγγαρία και Λιθουανία).
Από τις έρευνες προκύπτει πως το μη μισθολογικό κόστος -δηλαδή οι εισφορές- αποτελεί «μοχλό» για τη μείωση της δαπάνης των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, μία μείωση των εισφορών κατά 10% θα οδηγήσει σε πτώση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Το «μύθο» των υψηλών αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων αντικρούει με στοιχεία και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Με βάση την έρευνα, οι μέσες ετήσιες αποδοχές πέρσι ήταν στη χώρα μας 27.336 ευρώ έναντι 39.652 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, μόνο σε δύο χώρες -την Κύπρο και την Πορτογαλία- οι αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα.
Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως ο ισχυρισμός ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε την περίοδο 1995-2009 κατά 26,8% εξαιτίας των αυξήσεων στους μισθούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας τιμής, οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα ευθύνονται μόνο κατά ένα μικρό μέρος (περίπου κατά το ένα πέμπτο).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι οι μειώσεις των μισθών οδηγούν σε δραστική περικοπή των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα για την περικοπή των συντάξεων. Αρκεί να αναφερθεί πως τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 6,7 δισεκατομμύρια, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στο ΙΚΑ (μείωση 4,2 δισεκατομμύρια).
Αποδοχές σε ελεύθερη πτώση
«Τσουνάμι» μειώσεων μισθών είναι σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα, με τις αποδοχές των εργαζομένων να έχουν περιοριστεί κατά 14% (μέσος όρος). Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας προβλέπει νέα πτώση των μισθών κατά 7,69% φέτος, παρά το ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ το 2009 έχει πλέον πέσει στα 26 δισ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι απασχολούνται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, όπου το διάστημα 2010-2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 32,5%. Ακολουθούν οι κλάδοι της παροχής ηλεκτρικού και νερού, με το συνολικό κόστος εργασίας να «υποχωρεί» κατά 24,7% και 28,9% αντίστοιχα.
Στη μεταποίηση
Στον κλάδο της μεταποίησης -που απασχολούνται 417.000 άτομα- (μέσα σε μία διετία) το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 11,2%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στον κλάδο των κατασκευών, όπου το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 13,9%. Οσον αφορά το εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), αρχικά το κόστος εργασίας «αντιστάθηκε» στη γενικότερη μείωση. Ωστόσο, από το β' τρίμηνο του 2011 άρχισε η μεγάλη υποχώρηση, με τη μείωση να φτάνει τελικά το 14,1% (πρόκειται για τον μεγαλύτερο κλάδο που απασχολούνται 772.900 άτομα).
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η μείωση μισθών είναι το ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από το ΙΚΑ είδαν τις ετήσιες αποδοχές τους να πέφτουν μέσα σε μία διετία από τα 13.664 στα 13.000 ευρώ. Μάλιστα φέτος αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο και να περιοριστούν στα 12.000 ευρώ.
Το ψαλίδι της τρόικας
Το «μοντέλο» της Πορτογαλίας ή ακόμα και των ανατολικών χωρών φέρνει ως παράδειγμα η τρόικα, που ζητεί τη μείωση ακόμα και του κατώτερου μισθού με το επιχείρημα πως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Στη χώρα μας ο κατώτερος μισθός με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση διαμορφώνεται στα 751 ευρώ τον μήνα, ενώ αν υπολογιστούν ο 13ος και ο 14ος μισθός φτάνει στα 863 ευρώ. Μάλιστα ειδικό «καθεστώς» ισχύει για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι προσλαμβάνονται με το 80% του κατώτερου μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Δηλαδή ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Οπως επισημαίνει σε έρευνά του το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί έναντι των πλουσιότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα ανέρχεται στο 60% του κατώτερου μισθού αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο η τρόικα φέρνει ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ, αλλά και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη Βουλγαρία ο κατώτερος μισθός είναι μόλις 123 ευρώ, στη Ρουμανία διαμορφώνεται στα 157 ευρώ και στην Ουγγαρία φτάνει τα 281 ευρώ.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Πηγή: http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου