5/12/10

Έκκληση για σαφείς στόχους μείωσης ενέργειας στην κλιματική διάσκεψη

Οι κυβερνήσεις χάνουν μια εύκολη δυνατότητα για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς δεν νομοθετούν αποτελεσματικούς στόχους για καθαρή ενέργεια, όπως υποστήριξαν στελέχη εταιριών, στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω πιο σύγχρονων κτηρίων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και πράσινων οχημάτων αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων, αλλά τα σχετικά προγράμματα συχνά υπονομεύονται από την ασάφεια των πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, επισήμαναν οι ομιλητές σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ, στο μεξικανικό θέρετρο Κανκούν.
«Ο ήλιος μπορεί να είναι σέξι,...
αλλά η αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική είναι το δώρο που έχει άμεσο αντίκρυσμα», δήλωσε ο Άντα Μιούλερβαϊς, εμπορικός διευθυντής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της εταιρίας Dow Chemical Co.
Οι υποστηρικτές των πολιτικών που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα ως προς τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, λένε ότι με τέτοιες επιλογές μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστό 50% η μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων, που ζητούν οι επιστήμονες για να αποφευχθεί μια δραματική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Εκπρόσωποι από 194 χώρες βρίσκονται στο Κανκούν προσπαθώντας να προωθήσουν τη διεθνή ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που τα μείζονα προβλήματα δεν αναμένεται να βρουν απαντήσεις, οι υποστηρικτές των αποτελεσματικών επιλογών για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να φθάσουν τουλάχιστον σε τέτοιες λύσεις.
«Η βιομηχανία της οικοδομής δίνει τη μεγαλύτερη και λιγότερο κοστοβόρα ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών αερίων», δήλωσε η Τζέιν Χένλεϊ, της οργάνωσης «World Green Building Council».
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κτήρια εκτιμάται ότι θα διπλασιασθούν έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούνται.
Εφόσον μάλιστα αποσαφηνιστούν σε πολιτικό επίπεδο οι στόχοι, θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να λάβουν σχετικές αποφάσεις, επισήμανε ο Κλέι Νέσλερ, αντιπρόεδρος της Johnson Controls, που εδρεύει στο Ουισκόνσιν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί επιχειρηματίες διστάζουν να κάνουν επενδύσεις σε προγράμματα που θα έχουν αποτελέσματα ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων, λόγω της αβεβαιότητας για την ανταπόδοση που θα έχουν αυτές οι επιλογές και της έλλειψης κεφαλαίων.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/12/2010_367596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου