22/12/10

Η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., ψήφισε νόμο που περιορίζει την ελευθερία του τύπου!!

Η κατρακύλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τελειωμό. Μετά την υιοθέτηση των θέσεων της Γερμανίας, που οδηγούν σε οικονομικό αφανισμό τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, άλλο ένα γεγονός έρχεται να θέσει έντονα ερωτήματα για την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης και να προκαλέσει ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα της...

Πιο συγκεκριμένα, η Ουγγαρία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, με νέο νόμο, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την ίδια μέρα, θέτει ουσιαστικά τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας στα χέρια της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν!!
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, θα εποπτεύει πέραν της δημόσιας ουγγρικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, τόσο τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Με συνταγματική τροπολογία μάλιστα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δίνει υπερεξουσίες στην Αρχή, η οποία θα μπορεί να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φθάνουν και στις 950.000 δολλάρια, στην περίπτωση που κρίνει ότι η κάλυψη θεμάτων δεν είναι ισορροπημένη, καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια προσβάλλοντας τα ήθη ή δεν προσφέρεται κάλυψη σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατα πόσο αντικειμενική θα είναι αυτή η κρίση όταν επικεφαλής της Αρχής τίθεται η Αναμαρία Σαλάι, η οποία έχει διοριστεί προσωπικά από τον κύριο Όρμπαν, ενώ και το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ουγγαρία και κατακραυγή από φορείς της Ευρώπης όπως για παράδειγμα από τον ΟΑΣΕ, η εκπρόσωπος του οποίου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:
«Ο νόμος αυτός παραβιάζει τις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό του Τύπου», ενώ και άλλα στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα!
Το ερώτημα επομένως παραμένει: δεν ενοχλεί κανέναν που από τον νέο χρόνο, ο κύριος Όρμπαν θα αποτελεί τον πρόεδρο του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου