5/6/11

Greenpeace: 18 συλλήψεις στην Αρκτική!


Δεκαοκτώ ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν εχθές πάνω στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Leiv Eriksson, όπου ανέβηκαν ζητώντας από τους υπεύθυνους το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που απαιτείται σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή η Cairn, η διαχειρίστρια εταιρία της πλατφόρμας εξόρυξης απειλεί την οργάνωση με αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ, για κάθε μέρα που θα εμποδίσει την εξόρυξη!
Ο Ben Ayliffe, υπεύθυνος της εκστρατείας, λίγο πριν συλληφθεί είπε...

«Συναντήσαμε τον διαχειριστή της πλατφόρμας και του ζητήσαμε το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης, όμως για ακόμα μια φορά μας αρνήθηκε. Τι προσπαθεί ακριβώς η εταιρία να κρύψει; Τους έχουμε τηλεφωνήσει, τους έχουμε στείλει φαξ, γράμμα, email, μέχρι που επισκεφθήκαμε τον ίδιο τον διαχειριστή της πλατφόρμας, για να ζητήσουμε ένα έγγραφο που όφειλε να είχε δημοσιευθεί από την ίδια την εταιρία.»
Η Αρκτική είναι μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη, με πολλά ενδημικά είδη – όπως η πολική αρκούδα – που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη. Σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στην Αρκτική, αντίστοιχη με αυτή στον κόλπο του Μεξικού, θα απαιτούνταν χρόνια για τον τερματισμό της εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν εκεί.
Πόσο παράλογο είναι λοιπόν να κυνηγάμε και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου στον πλανήτη για να ικανοποιήσουμε την παράλογη εξάρτηση μας, όταν μπορούμε να στραφούμε σε 100% καθαρή ενέργεια;
Ένας γίγαντας σε επικίνδυνη αποστολή
Η Leiv Eiriksson είναι η μοναδική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου  στον κόσμο που προορίζεται φέτος για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στις θάλασσες της Αρκτικής. Ένας αληθινός γίγαντας 53.000 τόνων με διαστάσεις ανάλογες ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, που απειλεί όχι μόνο το τοπικό περιβάλλον αλλά και την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Εδώ και 12 μέρες, τα πλοία της Greenpeace, Esperanza και Arctic Sunrise, βρίσκονται στην περιοχή με σκοπό να την παρεμποδίσουν.
Η Greenpeace ζητάει από την εταιρία  Cairn που διαχειρίζεται την πλατφόρμα να δημοσιεύσει το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που οφείλει να έχει σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Η εταιρία απάντησε με… δικηγόρους, καθώς ζητάει τώρα από την Greenpeace αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ, για κάθε μέρα που θα εμποδίζουμε την εξόρυξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου