9/2/13

Έργα διάσημων ζωγράφων στην Αθήνα

Σεζάν, «Φρούτα και μια κανάτα σε τραπέζι».
Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που θα δούμε φέτος, «Νεκρή Φύση, Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης», εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη...


Πρόκειται για 48 πίνακες, μία επιλογή από τα καλύτερα έργα ζωγραφικής (νεκρές φύσεις) γνωστών Ευρωπαίων και Αμερικανών καλλιτεχνών από τον 16ο έως τον 21ο αιώνα από την περίφημη συλλογή του διάσημου αμερικανικού μουσείου. Στην Ελλάδα θα ταξιδέψουν σπουδαία έργα κορυφαίων ζωγράφων, όπως Ρενουάρ, Σεζάν, Ματίς, Βιγιάρ, Κουρμπέ, Μανέ, Σίσλεϊ, Μπρακ, Μετσινγκέρ, Ενσορ, Μοράντι, Φαντέν-Λατούρ, Γκρι, Κλάιν, Ο' Κίφι, Πιλ, Λούις και Γουντ.
Ο όρος νεκρή φύση (natura morta) εισάγεται στην ιταλική ορολογία της τέχνης τον 18ο αιώνα, σε αντιδιαστολή προς την «ευγενή» natura vivente, τη ζωντανή φύση, όπου πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος. Η νεκρή φύση είναι ένα προσφιλές θέμα, με το οποίο έχουν ασχοληθεί στο σύνολό τους σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι και καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα τον 17ο αιώνα στις Κάτω Χώρες. Αφορά κυρίως την απεικόνιση άψυχων αντικειμένων και συναντάται πολύ συχνά περίπου σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της τέχνης.
Το έργο του Μανέ «Πανέρι με φρούτα».
Από την ελληνική αρχαιότητα, τα ρωμαϊκά χρόνια, περνώντας στον Μεσαίωνα, στην Αναγέννηση και στο Μπαρόκ, στα κινήματα του 19ου αιώνα και στη μοντέρνα τέχνη έως και σήμερα, οι νεκρές φύσεις αναδεικνύουν την κυριότητα του ζωγράφου πάνω στον καμβά. Μάλιστα η νεκρή φύση αποτέλεσε για πολλούς καλλιτέχνες το όχημα εξάσκησης και τελειοποίησης της τεχνικής και της ζωγραφικής τους δεξιοτεχνίας.



Μία από τις ωραιότερες νεκρές φύσεις του Ρενουάρ.
Σημαντική συνεργασία
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Θεοχαράκη και του φημισμένου Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μουσεία Τέχνης στον κόσμο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1876 και σήμερα διαθέτει μια συλλογή από 450.000 έργα και περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, Ρόνι Μπάερ, «Η νεκρή φύση υπήρχε στην κλασική αρχαιότητα, αλλά εμφανίστηκε και πάλι ως ανεξάρτητο είδος μόλις στα τέλη του 16ου αιώνα... Ο Εντουάρ Μανέ ανύψωσε τη νεκρή φύση σε ένα επίπεδο ισάξιο με εκείνο της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής».


Νεκρή φύση του Μπρακ.
Ακόμα, ο διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς, υπογραμμίζει: «Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και πολυφωνική συλλογή διαφορετικών ζωγραφικών τάσεων, που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ιστορίας της ζωγραφικής... Ενας από τους αντιπροσωπευτικότερους πίνακες της συλλογής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, είναι η νεκρή φύση του Πολ Σεζάν "Φρούτα και μια κανάτα σε τραπέζι" που μας φέρνει αντιμέτωπους με τον μεγάλο αυτό καινοτόμο της τέχνης». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου και την επιμέλειά της έχουν οι Ρόνι Μπάερ, Τάκης Μαυρωτάς και Ελίζα Πολυχρονιάδου.

Β. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ
Κορυφαίοι δημιουργοί που συνέβαλαν στην εξέλιξη της τέχνης
Ο Βασίλης Θεοχαράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Ιδρυμα η συνεργασία του με το φημισμένο σε όλο τον κόσμο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Πολύτιμος καρπός της είναι η τωρινή μας έκθεση με τα 48 αριστουργήματα νεκρών φύσεων από κορυφαίους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ζωγράφους.
Επιτρέψτε μου να σας τονίσω, και ιδιαίτερα από τη θέση μου ως ζωγράφου, ότι η ποιότητα των έργων αυτών είναι εξαίρετη, αφού πρόκειται για κορυφαίους δημιουργούς, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη της τέχνης».
της Μάγδας Λιβέρη

Πηγή: http://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου