5/2/13

Καλούνται να ξαναπληρώσουν τα σπίτια τους στη Μ. Βόλβη

Τα σπίτια που η ίδια η πολιτεία τους επέτρεψε από τη δεκαετία του 1960 να χτίσουν!
Ο λόγος για κατοίκους των οικισμών Μεγάλη Βόλβη και Φίλυρο στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα, κατά τη διανομή του '60, να χτίσουν τα σπίτια τους χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η διανομή οικοπέδων στους οικισμούς. Αποτέλεσμα; Οι κάτοικοι της περιοχής έχτισαν σπίτια όνειρα και ελπίδες αυθαίρετα...

Σύμφωνα με παρέμβαση του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, γιατί άλλα από τα οικόπεδα ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και άλλα στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Όταν απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, καλούνται να πληρώσουν ποσά 150.000 και 200.000€, στην ουσία δηλαδή να αγοράσουν τα σπίτια τους!

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τις αγροτικές εκτάσεις αλλά και τα οικόπεδα που ήταν χρόνια κατεχόμενα, και δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς που τα κατείχαν, με το ν.3147 του 2003 και ισχύ μέχρι το 2005, να υποβάλουν κάποιες αιτήσεις με τοπογραφικά για να πάρουν τίτλους πληρώνοντας συμβολικό τίμημα.
Η Επιτροπή που εξέταζε τις αιτήσεις αποτελούνταν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, έναν Τοπογράφο και έναν Εφοριακό. Το 2012 με τον ν.4061, αντικαταστάθηκε ο νόμος , είχε συμπεριληφθεί και το δασαρχείο στην επιτροπή και καλούσε τους κατόχους αυτών των αγροτεμαχίων να υποβάλλουν ξανά αιτήσεις.  Όσοι  υπέβαλλαν αιτήσεις με την νέα διαδικασία , καλούνται τώρα να πληρώσουν  τεράστια πρόστιμα, γιατί οι περιοχές εξετάζονται από τους δασικούς χάρτες του 1945 και χαρακτηρίζονται πάρα πολλές ως δασικές εκτάσεις.

Πηγή: http://www.lagadas24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου