4/2/13

Το Photoshop, οι καταγγελίες για κακοποίηση και η απόσταση των κυβερνητικών εταίρων από τους χειρισμούς Δένδια


Με καθυστέρηση 48 ωρών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κλήθηκε να σχολιάσει σε συνέντευξη του την εικόνα με τα κακοποιημένα πρόσωπα που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες των 4 συλληφθέντων για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη...

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι όπως τον ενημέρωσαν από την πλευρά της αστυνομία η επεξεργασία στα κακοποιημένα πρόσωπα των ληστών έγινε για να μπορούν να αναγνωρίζονται οι δράστες. Όσον αφορά τον λόγο που οι 4 ληστές είχαν υποστεί τέτοια κακοποίηση ο υπουργός ανέφερε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή.

Με λίγα λόγια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ξεκάθαρα ότι οι ληστές είχαν γίνει αγνώριστοι (λόγο της σκληρής συμπλοκής) με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επεξεργασία της εικόνας ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν. Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί κακοποίησης των συλληφθέντων τόνισε ότι «η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός, οι κυρώσεις του νόμου, θα είναι αμείλικτες. Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου».

Την ίδια ώρα η προϊσταμένη της εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν οι καταγγελίες από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβενδό ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς. Η εισαγγελία θα μελετήσει σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να υιοθετήσουμε καμία από τις δύο εκδοχές και δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες και τόνισε ότι «είμαστε κράτος δικαίου».

«Θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» σημείωσε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου». Μίλησε επιπλέον για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε «να μην δίνουμε ιδεολογικό χρωματισμό» στις πράξεις τους.

Ερωτηθείς για το αίτημα των οικογενειών και των δικηγόρων των τεσσάρων συλληφθέντων να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά τον προφανή ξυλοδαρμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται ιατροδικαστική εξέταση».

Να σημειωθεί ότι η μητέρα του ενός από τους συλληφθέντες η οποία είναι γιατρός του ΕΚΑΒ κ Παντελιά Βεργοπούλου από την ώρα που η αστυνομία αποφάσισε να δημοσιοποιήσεις τις φωτογραφίες των ληστών της Κοζάνης επικοινώνησε απευθείας με την Ασφάλεια της Κοζάνης και ζητούσε απεγνωσμένα να μιλήσει με το παιδί της. Ωστόσο οι άνδρες της ασφάλειας αρνήθηκαν τόσο στην ίδια όσο και στον δικηγόρο της να έρθει σε επικοινωνία με το παιδί της. Όπως κατήγγειλε η ίδια , επί 4 ώρες το παιδί της ήταν δεμένο και το χτυπούσαν αστυνομικοί. Τόσο η μητέρα του συλληφθέντα όσο και οι δικηγόροι των υπόλοιπων ζητούσαν να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και οι 4 συλληφθέντες καθώς η κακοποίηση που έχουν υποστεί είναι πολύ επικίνδυνη για την ζωή τους.

Εντωμεταξύ χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά την άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών με αφορμή τις φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εμφανή σημάδια άγριας κακοποίησης» των συλληφθέντων, τονίζοντας ότι «οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την ελληνική πολιτεία».

«Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο».

ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ κρατούν αποστάσεις από τους χειρισμούς Δένδια

Η υπόθεση της σύλληψης όμως των τεσσάρων δημιούργησε τριγμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κράτησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριανταφύλλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η δημοκρατία δεν έχει σκοτεινά κουτιά. Και τα απεχθή εγκλήματα τιμωρούνται βάσει νόμου. Απαιτούνται εξηγήσεις για τις σοκαριστικές φωτογραφίες».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης σε ανακοίνωσή του ζητά να διεξαχθεί έρευνα και να δοθούν εξηγήσεις για τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων. «Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λυκούδης σημειώνει επίσης πως «η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά». Και προσθέτει ότι «η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται».

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη.

«Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων».

Οι δηλώσεις της δικηγόρου ενός από τους συλληφθέντες

Εντωμεταξύ δικηγόρος ενός απο τους συλληφθέντες μιλώντας στο ραδιοφωνο «στο κόκκινο» είπε «ο κ. Δένδιας θα μπορούσε να διατάξει διοικητική εξέταση και να μάθει από τους ίδιους τους κατηγορούμενους που χτυπήθηκαν. Υπάρχει βίντεο, το πρώτο βίντεο από τη Βέροια που τους δείχνει κάτω την ώρα της σύλληψης και φαίνεται καθαρά το πρόσωπο του ενός και δεν είναι χτυπημένο. Μετά πότε έγινε το χτύπημα; Αυτό μπορεί να το εξετάσει αν θέλει».

Σε δηλώσεις της , η δικηγόρος υπογράμμισε τα εξής:

«Σε όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει και είμαι δικηγόρος έχω δει έξω από την πόρτα του ανακριτή εμπόρους ναρκωτικών, νταβατζήδες ολκής, δεν ξέρω πως να τους πω, ας πούμε ότι είναι μαστροποί, πάρα πολλούς με πολύ βαριά αδικήματα, οι οποίοι είναι χωρίς χειροπέδες, έξω από τον ανακριτή στις καρέκλες κάθονται και πίνουν μπύρες μαζί με τις παρέες τους, κανένα σημάδι κακοποίησης, κύριοι. Αυτό, λοιπόν, δείχνει τη διαφορά.

Από το ’93 που είμαι δικηγόρος, δεν έχω δει ποτέ κρατούμενο δεμένο στην καρέκλα. Αν έχουμε ένα καινούργιο Γκουαντανάμο ας μας το πει κάποιος…

Ο ένας κρατούμενος είχε ελεύθερο το δεξί του χέρι και όπως πήγε η μητέρα του να τον αγκαλιάσει, δεν μπορούσε να σηκωθεί. Λέω τι συμβαίνει. Κοιτάω και βλέπω ότι ήταν δεμένος, δεν ξέρω τι είχε πίσω από την καρέκλα, ήταν σαν μια αλυσίδα, ήταν δεμένος..

Έχω πάθει ένα σοκ. Δεν μπορούσε να φύγει από εκεί, δεν μπορούσε να πετάξει, δεν υπήρχε λόγος να είναι δεμένος. Από έξω ήταν 40 ένοπλοι αστυνομικοί. Η μητέρα με αυτό που είδε λιποθύμησε. Το μάτι του ήταν χυμένο έξω, κόκκινο.

Τι κόκκινο; Αίμα, πρησμένο. Αυτός ο άνθρωπος που ήταν αγνώριστος, που δεν μπορούσε να τον αναγνωρίσει η μητέρα του, δεμένος στην καρέκλα. Τι είναι; Ζώο;», είπε, αναφέροντας ότι στον αντίποδα, ποτέ δεν έχουν δοθεί πρόσωπα αστυνομικών που κατηγορούνται για λαθρεμπορία και άλλα εγκλήματα, στη δημοσιότητα.

«Δεν πρέπει να δημοσιεύονται πρόσωπα, εκτός από εκείνων που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα», κατέληξε.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου