5/2/13

Fitch: Πλεόνασμα το 2012, ύφεση το 2013 στην Ελλάδα


Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012 και παρουσίασε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα παρά την ύφεση, μέσω ενός συνδυασμού μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες και της επαναγοράς χρέους, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της...

Ωστόσο σπεύδει να προσθέσει ότι θα χρειαστούν πιο βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις για να μπει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και προβλέπει για φέτος ύφεση 4%.

Η πρόοδος που σημειώνεται στην μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με συγκρίσιμες εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών δείχνουν ότι ελληνική οικονομία επανέρχεται σε ισορροπία, σημειώνεται.

Ωστόσο, κατά τη Fitch, η υλοποίηση βαθύτερων δομικών μεταρρυθμίσεων, η ολοκλήρωση της αναδόμησης του χρηματοοικονομικού τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες για να μπει η ελληνική οικονομία σε διατηρήσιμο μονοπάτι ανάπτυξης.

Η Fitch προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 4% για το 2013.

Αν και το έλλειμμα της Ελλάδας, που ήταν το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, μειώθηκε, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τη μείωση του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά το πρόγραμμα επαναγοράς και τα άλλα μέτρα χαλάρωσης που συμφωνήθηκαν πέρυσι.

Τα προσωρινά δεδομένα δείχνουν ότι το 2012 το έλλειμμα μειώθηκε από 9,4% στο 6,6% του ΑΕΠ και ότι υπάρχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 1,5%· όλα αυτά ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών από την κυβέρνηση κατά 8%, συνεχίζει η Fitch, έγινε με δραστική μείωση των δημόσιων επενδύσεων αλλά και λόγω έλλειψης πόρων και προσθέτει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν σε υψηλό επίπεδο, στα 8 δισ (ή 4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012.

Αν και το πρόγραμμα επαναγοράς και μείωση των επιτοκίων μείωσαν τις δαπάνες της κυβέρνησης για τόκους κατά περισσότερο από 5 δισ. ευρώ το 2012, η συνεχής μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ (πτώση πάνω από 6% το 2012) τις κράτησε σε υψηλά επίπεδα ή 6% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση, σημειώνει η Fitch.

Μέσα στο 2013 θα γίνουν εμφανέστερα τα οφέλη του προγράμματος, καταλήγει η Fitch. Παράλληλα επισημαίνει ότι το χρέος θα μείνει σε υψηλά επίπεδα και θα κορυφωθεί στο 179% στο προσεχές διάστημα για να μειωθεί σταδιακά ως το 124% το 2020. Σημειώνει δε και την μετακίνηση της επίτευξης των στόχων για πλέονασμα 4,5% του ΑΕΠ κατά δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016.

Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου