15/4/11

Οι φάλαινες τραγουδούν τα «σουξέ» τους στους ωκεανούς

Οι μεγαπτεροφάλαινες (humpback wales) έχουν τις δικές τους αγαπημένες συχνότητες μέσω των οποίων επικοινωνούν στους ωκεανούς, όπως έδειξε νέα έρευνα.
Οι αρσενικές φάλαινες του είδους «σφυρίζουν» σκοπούς για να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Kάποια τραγούδια αποδεικνύονται...
δημοφιλή, ενώ άλλα όχι. Οι ερευνητές βρήκαν πως τα «σουξέ» ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών, συνήθως από την Ανατολή στη Δύση.
Η Έλεν Γκάρλαντ του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ της Αυστραλίας είπε πως «τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές στην επικρατούσα ‘κουλτούρα’ μεταξύ των φαλαινών».
Πρόσθεσε δε πως «τα δημοφιλή τραγούδια διαδόθηκαν αστραπιαία μεταξύ των πληθυσμών των μεγαπτεροφαλαινών».
Η έρευνα διήρκεσε μια δεκαετία και είχε ως στόχο την καταγραφή της επαναληψιμότητας ορισμένων συχνοτήτων στα τραγούδια των φαλαινών έξι γειτονικών πληθυσμών του Ειρηνικού Ωκεανού.
Καταγράφηκε μάλιστα πως τα τραγούδια –όχι οι φάλαινες- μετανάστευσαν από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας ως τη γαλλική Πολυνησία, ενώ οι διαφοροποιήσεις στα τραγούδια αποτελούν ένα συνδυασμό παλιών και νέων συχνοτήτων.
Όπως δήλωσε η Γκάρλαντ, η διαφοροποίηση των τραγουδιών εκ μέρους των αρσενικών οφείλεται στην αρχική ανάγκη να ξεχωρίσουν για να προσελκύσουν θηλυκά, πράγμα που στη συνέχεια εξισορροπείται από την επιθυμία να τραγουδήσουν όλοι τον ίδιο σκοπό, για ανάγκες ομοιομορφίας μεταξύ των μελών του είδους.

Πηγή: http://www.econews.gr/2011/04/15/falaines-tragoudia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου