6/4/11

Φουκουσίμα εκτός ελέγχου: ραδιενέργεια σε θάλασσα και τρόφιμα


Η απόφαση της εταιρίας TEPCO να απορρίψει 15.000 τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα, αλλά και τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε γάλα και λαχανικά, επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η ραδιενεργός ρύπανση επεκτείνεται ήδη ανεξέλεγκτα.
Η Greenpeace, με την παρουσία της επιστημονικής της ομάδας στην Ιαπωνία, συνεχίζει να...
αποκαλύπτει τα πραγματικά επίπεδα της ραδιενέργειας και να ζητά από την Ιαπωνική κυβέρνηση να προστατεύσει άμεσα ανθρώπους και περιβάλλον. 
Μία απεγνωσμένη προσπάθεια για τη διαχείριση της κρίσης, αποτελεί το σχέδιο της TEPCO να απορρίψει 15.000 τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα αδειάσει τις δεξαμενές από το υπάρχον ραδιενεργό νερό, προκειμένου να τις αξιοποιήσει για την αποθήκευση νερού με πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, για πολλά χρόνια.
Τις τελευταίες μέρες, βρέθηκαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργούς ρύπανσης σε δείγματα θαλασσινού νερού, που προέρχονται από αποστάσεις 40 χιλιομέτρων μακριά από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα. Φύκια που συλλέχθηκαν πριν δύο εβδομάδες, επίσης 40 χιλιόμετρα μακριά, είχαν ήδη ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιοϊσοτόπων (2,540,000 μπεκερέλ/κιλό ιωδίου και 2,650,000 μπεκερέλ/κιλό καισίου), δηλαδή χιλιάδες φορές πάνω από τα όρια. Πολλαπλασιασμός των επιπέδων αναμένεται από τη συνεχιζόμενη, ή ακόμα χειρότερα, την αυξανόμενη ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα.
Επιπλέον, και δεδομένου ότι το 90% του χρόνου ο άνεμος φυσάει προς τη θάλασσα, αυτά που συμβαίνουν στη στεριά – εκκένωση περιοχών, μολυσμένο φαγητό και νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας – δεν αποτελούν παρά ένα μικρό δείγμα του τι συμβαίνει στη θάλασσα.

Μετρήσεις της Greenpeace σε τρόφιμα και γάλα

Μία δεύτερη ομάδα ειδικών στη ραδιενέργεια προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα επιστημονική ομάδα της Greenpeace στην Ιαπωνία, η οποία θα διενεργήσει μετρήσεις σε γάλα και λαχανικά.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υψηλές μετρήσεις ραδιενέργειας από την ομάδα ειδικών της Greenpeace, επιβεβαιώθηκαν και από τις επίσημες κρατικές μετρήσεις, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα προστασίας. Η Greenpeace κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να σεβαστεί τα επιστημονικά δεδομένα και την υγεία των ανθρώπων, ξεκινώντας από την επέκταση της ζώνης αποκλεισμού στα 30 χιλιόμετρα, περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού.  Επιπλέον, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, στις περιοχές που έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει συντονισμένα την ευθύνη για την προστασία του πληθυσμού

Η αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης όμως εξακολουθεί να είναι σποραδική και αντικρουόμενη, με αποτέλεσμα ο ντόπιος πληθυσμός να βρίσκεται σε σύγχυση και να μην προστατεύεται επαρκώς.
Η ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας της διεθνούς Greenpeace, Rianne Teule, δήλωσε:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι που ζουν εδώ να έχουν σωστή πληροφόρηση και οι φωνές τους να ακουστούν, ώστε να μην υποτιμηθούν από την ιαπωνική κυβέρνηση και την πυρηνική βιομηχανία οι σοβαρότατες επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Οι υπεύθυνοι για αυτή την καταστροφή πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία του πληθυσμού και την αποζημίωση όσων έχασαν τις περιουσίες τους.»

Απεξάρτηση τώρα και από την πυρηνική ενέργεια!

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει καμία θέση σε ένα σύγχρονο και ασφαλή ενεργειακό σχεδιασμό. Η Ιαπωνία πρέπει να εμμείνει στη δήλωση που έκανε την προηγούμενη βδομάδα για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή 9 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2020.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και οι τραγικές της συνέπειες επιβεβαιώνουν το πάγιο αίτημα τηςGreenpeace για άμεση απεξάρτηση από κάθε είδος βρώμικης ενέργειας, όπως τα πυρηνικά, τοπετρέλαιο και ο άνθρακας. Ποτέ δεν ήταν πιο άμεση η ανάγκη για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, για ένα ασφαλές και καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου