3/4/11

Η Greenpeace αποδεικνύει το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας

Η Greenpeace με τη νέα της έκθεση αποκαλύπτει τα ψέματα του πυρηνικού λόμπι και αποδεικνύει ότι τα πυρηνικά είναι η πιο ακριβή επιλογή για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.
Η κρίση στη Φουκουσίμα κατέρριψε, δυστυχώς με το χειρότερο τρόπο, το μύθο ότι...
η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Η Greenpeace, όλες αυτές τις ημέρες αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο την κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ παράλληλα παρέχει ανεξάρτητη και ειλικρινή πληροφόρηση. Σήμερα με τη νέα της έρευνα, καταρρίπτει τον άλλο αγαπημένο μύθο του πυρηνικού λόμπι: αυτόν της ‘φθηνής πυρηνικής ενέργειας’.
Αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα δεκαετιών από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό κόστος των πυρηνικών σταθμών, το οποίο αποδεικνύεται πολλαπλάσιο αυτού που ισχυρίζεται η πυρηνική βιομηχανία. Επιπλέον, συγκρίνει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας μεταξύ πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ),
καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι
οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο σίγουρη, ασφαλή και οικονομικά αποδοτική επένδυση.

Η Greenpeace καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να:
  • αποσύρουν άμεσα τους πιο γερασμένους και επικίνδυνους πυρηνικούς σταθμούς, στο πλαίσιο μίας οριστικής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, στις επόμενες δύο δεκαετίες.
  • αναβαθμίσουν το στόχο μείωσης των εκπομπών ως το 2020 σε 30%, προκειμένου να τεθούν έγκαιρα οι βάσεις για την υιοθέτηση στόχου 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως τα μέσα του αιώνα.
Διαβάστε την έκθεση εδώ:
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/report/2011/climate/2011mar_pyriniko_kostos.pdf

Πηγή: http://www.greenpeace.org/greece/el/news/kostos_pyrinikis_energeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου