14/4/11

Φουκοσίμα: Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τη ραδιενέργεια

Με μεγάλη καθυστέρηση, η ιαπωνική κυβέρνηση ανέβασε χθες την κλίμακα επικινδυνότητας του ατυχήματος στο 7 και επέκτεινε τη ζώνη αποκλεισμού στα 30 χλμ. Τα μέτρα αυτά όμως δεν είναι αρκετά.
Η Greenpeace τονίζει ότι είναι...
απαραίτητη και η άμεση εφαρμογή ενός καθεστώτος επίσημης προστασίας του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προχωρά στην εκκένωση των πόλεων Νάμιε, Ιιτάτε και Μιναμισόμα, όπου βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα που κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο 7 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Περιστατικών (INES), στο ίδιο επίπεδο δηλαδή με το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ το 1986.
Η Greenpeace χαιρετίζει αυτές τις δύο αποφάσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, τονίζει όμως ότι έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Η οργάνωση είχε ήδη από τις 25 Μαρτίου επισημάνει ότι η ποσότητα ραδιενέργειας που είχε εκλυθεί από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μέχρι εκείνη την ημερομηνία, κατέτασσε το ατύχημα στην κλίμακα 7.
Όσον αφορά τη ζώνη αποκλεισμού, η Greenpeace ζητάει η ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα να τεθεί υπό καθεστώς επίσημης προστασίας, να διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι για ραδιενέργεια στα τρόφιμα και το έδαφος, και να απομακρυνθούν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά από τα «θερμά σημεία» (σημεία με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας) στην πόλη της Φουκουσίμα και την Κοριγιάμα.
«Ένα μήνα μετά την έναρξη της πυρηνικής κρίσης, επιτέλους η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης ανεβάζοντας το ατύχημα στην κλίμακα 7.  Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή της Φουκουσίμα όμως ακόμα δεν έχουν λάβει από τις αρμόδιες αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από τη ραδιενέργεια. Η επόμενη κίνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την προστασία των περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα και της Κοριγιάμα, είναι να ανακηρύξουν καθεστώς επίσημης προστασίας»,
δήλωσε η Rianne Teule, ειδική της Greenpeace σε θέματα ραδιενέργειας.
Με την ανακήρυξη ενός καθεστώτος επίσημης προστασίας για την ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση θα υποχρεούται άμεσα:
  • να προχωρήσει στην απορρύπανση ή την εκκένωση συγκεκριμένων «θερμών σημείων» με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας
  • να προχωρήσει σε ενδελεχή εκτίμηση της επέκτασης της ραδιενέργειας καθώς και των τρόπων με τους οποίους εκτίθεται σε αυτή ο πληθυσμός
  • να ανακοινώσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού από περαιτέρω έκθεση στη ραδιενέργεια
  • να αποζημιώσει όσους έχασαν τις περιουσίες τους
Πηγή:http://www.greenpeace.org/greece/el/news/fukushima_perissotera_metra_prostasias_plithismou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου