18/4/11

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση σε Φλώρινα-Πτολεμαΐδα το 2010

Επιβαρυντικά για την ΔΕΗ στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών αναπνέουν την «κάπνα», του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και των ορυχείων της ΔΕΗ, σύμφωνα με...
 τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Φυσικής.
Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις για την υγεία των κατοίκων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση για το 2010, μετρήθηκε να υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια το 20% των ημερών του χρόνου, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνώνται για ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερών ετησίως.
Ο κ. Δημήτρης Μελάς υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, επισήμανε ότι η ρύπανση οφείλεται κατά 55 με 60% στη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ).
Επίσης, τόνισε ότι ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες επιβάρυνσης, η ευρύτερη περιοχή θα είχε ίδια ποσοστά ρύπανσης με άλλες «καθαρές» πόλεις της Ελλάδας.
Βασικός παράγοντας ρύπανσης το φαινόμενο του «καπνισμού», που παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα.
Το νέφος που σκεπάζει την περιοχή δημιουργείται το πρωί γιατί τότε αλλάζουν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ενώ τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής και οι ρύποι πέφτουν κατακόρυφα στο έδαφος, το πρωί η αστάθεια της ατμόσφαιρας παρεμποδίζει τις κατακόρυφες κινήσεις και έτσι διατηρεί στον αέρα τους ρύπους, με αποτέλεσμα για πολλές ώρες τις ημέρας οι κάτοικοι των δύο περιοχών να αναπνέουν την «κάπνα» της ΔΕΗ.

Πηγή: http://www.econews.gr/2011/04/18/atmosfairiki-rypansi-flwrina-ptolemaida/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου