8/4/11

Εντάσεις στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Μπανγκόκ

«Οι εντάσεις ανάμεσα στα αναπτυγμένα και τα αναπτυσσόμενα κράτη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Μπανγκόκ,  θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που σημειώθηκε πέρυσι στο Κανκούν», σύμφωνα με τον...
 απεσταλμένο των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, στη Σύνοδο του Κανκούν, οι υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σώζοντας στην ουσία τις διαπραγματεύσεις από την κατάρρευση.
Τα μέτρα αφορούσαν στις μειώσεις εκπομπών, τη σύσταση Πράσινου Ταμείου και χορήγηση βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έτσι ώστε να προσαρμοστούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι απεσταλμένοι ελπίζουν στη Σύνοδο της Μπανγκόκ να καταφέρουν να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο για τα θέματα που διακυβεύονται, έτσι ώστε να θέσουν γερά θεμέλια για τη Σύνοδο του Ντέρμπαν στη Νότιο Αφρική στο τέλος του χρόνου.
«Αν μπορούσαμε να χτίσουμε τους ισχυρούς θεσμούς που χρειάζονται για τη δημιουργία διεθνούς καθεστώτος, θα σημειώναμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Todd Stern, απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα.
«Το αν θα τα καταφέρουμε πάντως δεν είναι ξεκάθαρο», προσέθεσε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Stern επισήμανε ότι οι χρόνια διαμάχη σχετικά με το αν οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων, δεν είναι πλέον τόσο έντονη ωστόσο ακόμα υπάρχει.
Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης οι διαπραγματεύσεις στη Μπανγκόκ κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία για τα θέματα που έπρεπε να περιληφθούν στην ατζέντα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες ασκούν πιέσεις έτσι ώστε το Πρωτόκολλο του Κιότο να βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Το Πρωτόκολλο, που δεν έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, δεν δεσμεύει τις αναπτυσσόμενες χώρες για μείωση των εκπομπών.

Πηγή: http://www.econews.gr/2011/04/07/news-sunodos-klima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου