24/7/12

Πολιτικές αμέσου αποδόσεως


Το μπαράζ των χθεσινών και προχθεσινών δημοσιευμάτων, ιδιαίτερα στον γερμανικό Τύπο, για την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων εκφράζουν ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους εις την Εσπερία, προδιαγράφουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες: Οι εταίροι και δανειστές μας φαίνεται να επιμένουν στην πλήρη υλοποίηση των συμπεφωνημένων χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την επόμενη (μεγάλη) δόση του δανείου, από την οποία εξαρτάται ουσιαστικώς η στο ελάχιστο εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας...

Το πού και το πώς θα κινηθούν οι δανειστές θα το μάθουμε από σήμερα κιόλας, που καταφθάνει στην Αθήνα και θα μείνει τις επόμενες ημέρες η τρόικα, για επαφές με την κυβέρνηση και για να ελέγξει ουσιαστικά την πορεία του προγράμματος. Ποια πορεία δηλαδή, που είναι γνωστό τοις πάσι ότι λόγω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων τίποτα δεν έχει γίνει και όλα πίσω τραγικά έχουν μείνει.
Το πλέον πιθανό; Η καταβολή της δόσης να καθυστερήσει, καθώς τα «νούμερα δεν θα βγαίνουν» και να πάμε για τον Σεπτέμβριο με την ψυχή στο στόμα.
Δεδομένου ότι δημοσιονομικά οι φοροδότες ήδη έχουν στερέψει, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια κινήσεων. Αυτό που μένει και πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση είναι η προετοιμασία ενός μακροχρόνιου αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με ένα «αναπτυξιακό σοκ».

Σε τι συνίσταται;
Σε αποκρατικοποιήσεις - εξπρές, οι οποίες να στοχεύουν όχι τόσο στις εισπράξεις όσο στην εισροή κεφαλαίων και την προστιθεμένη αξία που αυτές θα δημιουργήσουν στην οικονομία: Νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία νέου πλούτου.
Σε τολμηρές συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σε πλήθος οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και υποδομών, που θα κινητοποιήσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο και θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Σε θαρραλέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις ήδη χειμαζόμενες, από πλευράς ρευστότητας, επιχειρήσεις και θα χτίσουν ένα ανταγωνιστικό και δίκαιο επενδυτικό περιβάλλον.
Σε αποφασιστικές κινήσεις απλοποίησης της γραφειοκρατίας, αίροντας τους λαβυρίνθους και ελαχιστοποιώντας τις διαδικασίες συναλλαγών και επενδύσεων.
Στην άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η εξάλειψη των χρεών 6,5 περίπου δισ. θα δράσει ως οξυγόνο στη χειμαζόμενη αγορά και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα μεγάλων εταιρειών, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους.
Η υλοποίηση τέτοιων πολιτικών άμεσης απόδοσης μπορεί και τον διεθνή παράγοντα να πείσει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου προγράμματος με μοναδικό στόχο την έξοδο από την ύφεση και τελικώς την ανάπτυξη.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου