31/7/12

ΑΤΕ: Πώς βρέθηκε με αρνητικά ίδια κεφάλαια


Τα στοιχεία που οδήγησαν την ΤτΕ και το ΤΧΣ στο να κρίνουν μη βιώσιμη την ΑΤΕbank θα δώσει την Παρασκευή ενώπιον της Βουλής, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος και θα απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, καθώς για την υπόθεση ΑΤΕ έχει χυθεί πολύ μελάνι...


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το βασικό μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών εν προκειμένω, τηρείται σιγή ιχθύος, πολύ περισσότερο όταν χθες, έγινε μια off the record ενημέρωση στους οικονομικούς συντάκτες από αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ για τις συναντήσεις με την τρόικα και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά για την ΑΤΕ ουδέν σχόλιο.

Το ερώτημα που ταλανίζει την αγορά είναι πόθεν η ΑΤΕ κατέστη μη βιώσιμη, όταν η πρώην πια διοίκησή της από το 2010 υλοποιούσε εγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βασικούς στόχους την εξυγίανση του δανειακού του χαρτοφυλακίου, τον οργανωτικό του εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής του βιωσιμότητας.

Μάλιστα, η διοίκηση της ΑΤΕ υπό τον κ. Θ. Πανταλάκη, επέμενε ότι κατέστησε την τράπεζα λειτουργικά κερδοφόρα, έχοντας υπερβεί το στόχο του 25,7% στη μείωση του ενεργητικού. Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην "παλαιά" ΑΤΕ, είχαν ήδη κοινοποιηθεί στην τρόικα και είχαν πιστοποιηθεί από την KPMG.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μετά το PSI+, μια που τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για την ΑΤΕ αφορούν στο 9μηνο του 2011.

Επιπλέον, οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι ενώ η BlackRock έχει ζητήσει προβλέψεις σε βάθος τριετίας 1,9 - 2,4 δισ. ευρώ, η τράπεζα έχει ήδη εγγράψει προβλέψεις 2,3 δισ. ευρώ. Οι δε, εργαζόμενοι της ΑΤΕ από τον Απρίλιο έχουν ζητήσει την συνδρομή του οικονομικού εισαγγελέα, κ. Πεπόνη προκειμένου να διενεργηθεί ποιοι και γιατί επεξεργάζονται την απαξίωση της τράπεζας και δεν προχωρά η ανακεφαλαιοποίησή της...

Κι όμως, η ΑΤΕ στα στοιχεία που έχει η ΤτΕ στην διάθεσή της εμφανίζεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια 22%, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη. Εξάλλου, είχε προηγηθεί το 2011 η αποτυχία της να περάσει τα πανευρωπαϊκά stress test, γεγονός που σήμανε μάλλον και την αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον της τράπεζας.

Το γεγονός είναι ότι η τρόικα είχε σχεδόν απαιτήσει το λουκέτο της τράπεζας, καθώς αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση και ενίσχυση εταιρειών και δη, τραπεζών. Και η ΑΤΕ, όπως και το ΤΤ αποκλείστηκαν από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης κρατικές ούσες.

Έστω και αν ο αντιπρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Χαράλαμπος Κύρκος ήταν κατηγορηματικός προ διμήνου σε συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι ο "αποκλεισμός" των κρατικών τραπεζών από τα κεφάλαια του Ταμείου έχει αρθεί. Μάλιστα, επειδή ερωτήθηκε επανειλημμένα (σ.σ οι τραπεζικοί συντάκτες γνωρίζαμε ότι οι κρατικές δεν μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ) ήταν ξεκάθαρος ότι με το Μνημόνιο 2 άρθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, λέγοντας ότι "εγώ το διάβασα..." και τόνισε ότι "είναι πολιτική απόφαση ο τρόπος κεφαλαιακής αποκατάστασής τους (σ.σ. ΑΤΕ και ΤΤ), ωστόσο το Ταμείο είναι προετοιμασμένο και για τα δύο ενδεχόμενα: ανακεφαλαιοποίηση ή διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα κατά τα πρότυπα της Proton".

Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση είναι μια τράπεζα να κριθεί βιώσιμη, άρα συστημική.

Ζήτημα με τα αγροτικά δάνεια

Σε κάθε περίπτωση η ΑΤΕ δεν ήταν μια απλή εμπορική τράπεζα, έχοντας υπό τον έλεγχο της, μέσω ενυπόθηκων δανείων, "όλους τους κάμπους της χώρας", όπως σχολίαζε παράγοντας της αγοράς. Όπως ανακοινώθηκε, για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, ωστόσο υπολογίζεται ότι το 40% της ελληνικής γης είναι προσημειωμένη υπέρ της τράπεζας. Επίσης και το 99% των περιουσιακών στοιχείων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).

Η ΑΤΕ ήταν το στήριγμα των αγροτών, αλλά και η... θηλιά τους σε πολλές περιπτώσεις λόγω του συστήματος υποθηκών και του “συστήματος διασφαλίσεων” των δανείων της ΑΤΕ προς τον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΕΣΑΣΕ οι αγρότες αντιμετώπιζαν υπέρογκες και δυσβάσταχτες διασφαλίσεις για τα δάνειά τους (υποθήκες, προσημειώσεις και λοιπές δεσμεύσεις) καθώς στην ΑΤΕ από το κράτος είχαν εκχωρηθεί νομικά προνόμια, τα οποία βρίσκονται έξω και πάνω από τα όρια του τραπεζικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο (διασφάλιση μέχρι το 120% της αξίας).
της Ρόης Χάικου


Πηγή: http://www.fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου