31/7/12

Ντρίπλα στην... τρόικα για να πληρωθεί σε δόσεις το εκκαθαριστικό


Την αρνητική στάση της τρόικας στα σχέδια για ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των τσουχτερών φόρων που βεβαιώνονται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος επιχειρεί να παρακάμψει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για...
ντρίπλα στην τρόικα που εξετάζεται να γίνει με τη μορφή της παράτασης ή της τροποποίησης της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Πώς θα γίνεται αυτό; Οι φορολογούμενοι θα αφήνουν το ποσό του εκκαθαριστικού να καταστεί ληξιπρόθεσμο και στη συνέχεια θα ρυθμίζουν την εξόφλησή του σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις.

Τα πρώτα μηνύματα που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την τρόικα στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης των εκκαθαριστικών είναι αρνητικά. Οι τροϊκανοί είναι κατά κανόνα αντίθετοι σε χαριστικές ρυθμίσεις προς τους φορολογούμενους. Από την άλλη, όμως στο ΥΠΟΙΚ, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η πλειονότητα των φορολογούμενων αδυνατεί να πληρώσει τα χαράτσια που περιλαμβάνει το νέο εκκαθαριστικό. Ενδεικτικό της επιβάρυνσης είναι ότι φέτος από τα εκκαθαριστικά αναμένεται να βεβαιωθεί συνολικός φόρος 6,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ  που βεβαιώθηκαν πέρυσι.

Με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος που βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό σημείωμα εξοφλείται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και της βεβαίωσης του φόρου. Με τα σχέδια που εκπόνησε το ΥΠΟΙΚ ο φόρος θα μπορούσε να εξοφληθεί σε έως και δέκα μηνιαίες δόσεις, για τους φορολογούμενους που έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Με βάση τα νεότερα σχέδια του ΥΠΟΙΚ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αφήσουν το ποσό του χρέους να καταστεί ληξιπρόθεσμο και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση προς την εφορία για τη ρύθμιση του χρέους τους σε έως και δέκα δόσεις βάσει νέας ρύθμισης που θα θεσπιστεί. Όπως λένε στελέχη του ΥΠΟΙΚ, «η νομοθεσία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που εξετάζεται να γίνει είναι να θεσπιστεί ειδική διαδικασία που θα αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων. Όποιος επιθυμεί να πληρώσει το εκκαθαριστικό σε δόσεις θα πρέπει να το αφήσει απλήρωτο και στη συνέχεια να ζητήσει ρύθμιση από την εφορία». Μάλιστα, η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει την πλήρη απαλλαγή των φορολογούμενων από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό σε έως και 10 δόσεις.
του Σπύρου Δημητρέλη


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου