29/7/12

Σεμπάστιαν Κόε: "Η Ελλάδα μας δίδαξε την πραγματική Ολυμπιακή ατμόσφαιρα"


Ο λόρδος και διπλός χρυσός Ολυμπιονίκης, Σεμπάστιαν Κόε, ο άνθρωπος χάρη στον οποίο τον Λονδίνο πήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 δηλώνει σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα ότι διδάχτηκε από την Ελλάδα για την πραγματική Ολυμπιακή ατμόσφαιρα.
Για τον Σεμπάστιαν Κόε, όπως λέει ο ίδιος στη συνέντευξή του στο...
"Εθνος της Κυριακής", υπήρχε και ένας άλλος δύσκολος στόχος, ίσως ο σημαντικότερος: να κάνει τους Βρετανούς να κατανοήσουν κάτι που οι Ελληνες το καταλαβαίνουν ξεκάθαρα, είναι μέσα στο DNA τους. Τις αξίες των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τη σημασία της παράδοσης, τη σημασία της Φλόγας, τη σημασία του Ολυμπιακού κινήματος.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στην εφημερίδα:


Πετύχατε σε αυτόν τον στόχο;
Σε έναν καλό βαθμό. Μέσα στα τελευταία επτά χρόνια πετύχαμε να προσθέσουμε στους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό και παράλληλες δραστηριότητες επιπλέον 1,5 εκατ. ανθρώπους. Αναβαθμίσαμε το φτωχό Ανατολικό Λονδίνο, δημιουργήσαμε καινούργια σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτή είναι μια μεγάλη κληρονομιά που αφήνουν οι Αγώνες του Λονδίνου. Η μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα δέκα χρόνια είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς να «χτίσουν» πάνω σε αυτά που δημιουργήσαμε τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας σας έδωσαν κάποια χρήσιμα μαθήματα για τη δουλειά σας στην Ολυμπιακή προετοιμασία του Λονδίνου;
Το μεγάλο μας μάθημα ήταν η διαπίστωση για τη γνώση, την αντίληψη που έχουν οι Ελληνες για το Ολυμπιακό κίνημα και για την καθαρή Ολυμπιακή συμπεριφορά τους στη διάρκεια των Αγώνων. Στην Αθήνα ζήσαμε μια πραγματική Ολυμπιακή ατμόσφαιρα, φυσικό άλλωστε, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δικοί σας, είναι η Ιστορία σας. Αυτό το μάθημα προσπαθήσαμε να διδάξουμε στον δικό μας κόσμο τα τελευταία επτά χρόνια. Ηταν δύσκολο, αλλά μπορώ να πω ότι πετύχαμε πολλά πράγματα σε αυτό το θέμα.

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είναι σε ισχύ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα κάνουν ζημιά στην Ολυμπιακή ατμόσφαιρα, στο Ολυμπιακό πνεύμα, στην ελευθερία των ξένων επισκεπτών.
Αποβλέπουμε να υπάρχει μια ισορροπία, μια λογική εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος που θα παρακολουθεί τους Αγώνες θα νιώθει ασφαλής, όπως επίσης και ότι οι αθλητές θα έχουν το μυαλό τους στη συμμετοχή τους, στην απόδοσή τους στους Αγώνες και σε τίποτε άλλο. Θα υπάρχει ένας διακριτικός, αλλά απαραίτητος έλεγχος στους θεατές, θα αποφύγουμε τις υπερβολές.

Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους Ελληνες που θα επισκεφθούν το Λονδίνο για τους Αγώνες;
Διασκεδάστε, διασκεδάστε. Το Λονδίνο είναι μια παγκόσμια πόλη που προσφέρει πολλά. Εχουμε πάνω από τριακόσιες διαφορετικές κοινότητες, ομιλούνται διακόσιες διαφορετικές γλώσσες και υπάρχει επίσης στο Λονδίνο μια πολύ δραστήρια και ζωτική ελληνική κοινότητα, στην οποία πολλοί Ελληνες επισκέπτες θα βρουν φίλους και συγγενείς.

Μια προσωπική ερώτηση. Εχετε κατακτήσει ως αθλητής χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, έχετε διακριθεί στην πολιτική και σήμερα είσαστε μέλος της Βουλής των Λόρδων, φέρατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο και επιβλέψατε με επιτυχία την προετοιμασία τους. Ποια μπορεί να είναι η επομένη μέρα για εσάς;
Ως πρώην αθλητής έχω μάθει να μη βλέπω πέρα από τη γραμμή του τερματισμού. Γι' αυτό αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τίποτα περισσότερο από την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά θα σκεφθώ για νέα πράγματα.

Ο Σεμπάστιαν Κόε ξεκίνησε την αθλητική καριέρα του σε ηλικία έντεκα χρόνων, στην εργατική πόλη Σέφιλντ, με προπονητή τον πατέρα του Πίτερ, ο οποίος και τον βοήθησε στα Ολυμπιακά μετάλλιά του. Είχε στην αρχή και κάποια επιθυμία για το ποδόσφαιρο, αλλά τον κέρδισε τελικά ο στίβος.
Ο Σεμπάστιαν Κόε κέρδισε χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα των 1.500 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Αντζελες, το 1980 και το 1984 αντιστοίχως. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης το 1986 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον δρόμο των 800 μέτρων και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1982 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο επίσης στα 800 μέτρα. Ο Σεμπάστιαν Κόε έχει πάθος για το ποδόσφαιρο και η αγαπημένη ομάδα του είναι η Τσέλσι.

Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου