1/9/12

Χωρίς πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


Οι ασφαλισμένοι καλούνται και πάλι από το Σάββατο να πληρώσουν το σύνολο της αξίας των φαρμάκων από την τσέπη τους, καθώς οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προχωρώντας στην αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας άμεση αποπληρωμή των οφειλών...


«Η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα σήμερα έχει καταρρεύσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των φαρμακοποιών να χρηματοδοτούν ένα κράτος αφερέγγυο και ένα ασφαλιστικό ταμείο θνησιγενές.

»Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά σε αυτήν συμμετέχουμε και εμείς που πληρώνουμε όλους τους προμηθευτές μας στο ακέραιο και δεν εισπράττουμε τα οφειλόμενα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Εν όψει της κινητοποίησης, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι υπεύθυνοι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατέγραψαν ρεκόρ συνταγών, που έφτασαν να «πέφτουν» στο σύστημα με ρυθμό 1,250 το λεπτό!

Καταχωρήθηκαν περίπου 590.000 συνταγές συνολικά, από τις οποίες 270.000 συνταγογραφήθηκαν από τους ιατρούς και 320.000 εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.

Το υπουργείο Υγείας, σκληραίνοντας τη στάση του, έχει πει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του.

«Υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας» σχολίασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος.

Αναβρασμός στο χώρο της Υγείας

Από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι καλούνται επίσης να πληρώνουν για τις ιατρικές επισκέψεις στον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι γιατροί του Οργανισμού πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Η κινητοποίηση των γιατρών θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις. Η νόμιμη αμοιβή του κρατικού τιμολογίου θα εισπράττεται απευθείας από τον ασφαλισμένο.

Τη Δευτέρα πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι λόγοι και το πλαίσιο της επίσχεσης, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.

Στο χορό των κινητοποιήσεων απειλούν να μπουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι προειδοποίησαν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου