30/9/12

Οι 18 κολασμένες μέρες της Ελλάδας


Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα για την παραμονή της στο ευρώ. Οι 18 κολασμένες ημέρες αρχίζουν τη Δευτέρα με τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα...


Εντός της ημέρας θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται ως επικεφαλίδες τα όσα αποφάσισαν ο κ. Σαμαράς και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας.

Η 8η Οκτωβρίου

Εάν υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα ανοίξει και ο δρόμος για τη σύνοδο του eurogroup, τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη.

Την ημέρα εκείνη εάν όλα πάνε καλά ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να πάρει το «πράσινο φως» και για την επιμήκυνση και για την εκταμίευση της δόσης- μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ

Ψήφιση του πακέτου

Κομβικό σημείο σε κάθε περίπτωση θεωρείται η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει ίσως και εντός της εβδομάδας να τα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος ψήφισης των μέτρων θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα πάρει ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους ηγέτες και ιδίως με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ,

Το «πακέτο» θα ψηφιστεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου και ως ένα άρθρο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξέλιξη που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επαφές με Ευρωπαίους

Αμέσως μετά την ψήφιση, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει τις κατ΄ ιδίαν επαφές του με ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μέσα από αυτές τις συζητήσεις θα επιδιώξει να πάρει πολιτική δέσμευση για να «κλειδώσει» την επιμήκυνση.

Η 18η Οκτωβρίου

Στόχος του πρωθυπουργού είναι όλα να έχουν αποφασιστεί ουσιαστικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι θέλει να μετατρέψει τη Σύνοδο των Βρυξελλών σε μια τυπική διαδικασία που θα επικυρώσει την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου