28/9/12

Παγκόσμια πρωτιά για Έλληνα ερευνητή


Τη δική του σφραγίδα στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών, βάζει ο Κρητικός ερευνητής Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος βραβεύτηκε με το μετάλλιο Leonardo da Vinci στο πλαίσιο του 40ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Εκπαίδευση των Μηχανικών (SEFI), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Το μετάλλιο αυτό απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα επιστήμονα, ενώ έχουν ήδη τιμηθεί με αυτό προσωπικότητες όπως οι Jacques Delors και ο Santiago Calatrava. Εξάλλου...

 ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Ιωσήφ Σηφάκης είναι ένας από τους διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες ερευνητές στην υπολογιστική επιστήμη και στον τομέα του Model Checking και είναι κάτοχος ήδη από το 2007 του βραβείου A.M. Turing, του αποκαλούμενου Nobel Πληροφορικής.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ.

Ο έλεγχος μοντέλων (Model Checking), δηλαδή η τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων πληροφορικής, αποτελεί μία από τις επιστήμες αιχμής, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εξυπνότερων και ασφαλέστερων υπολογιστικών συσκευών, στην οποία στοχεύουν οι έρευνες των επιστημόνων στα συστήματα πληροφορικής, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το ποσοστό λάθους στις δεκάδες εφαρμογές που βρίσκουν στην καθημερινότητά μας οι «έξυπνες συσκευές» των μικροϋπολογιστών επηρεάζοντας τη ζωή μας.

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας, οι εφαρμογές τέτοιων συστημάτων μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την ανθρώπινη ζωή, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται στην ιατρική και στην φαρμακευτική. «Στην ιατρική δεν υπάρχει περιθώριο λάθους των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται καθώς από αυτά μπορεί να εξαρτάται η ανθρώπινη ζωή», σχολιάζει ο καθηγητής.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Grenoble με γαλλική υποτροφία. Είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του στη μοντελοποίηση των συστημάτων και την επαλήθευσή τους. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν τα συστήματα πραγματικού χρόνου υψηλής πιστότητας με εφαρμογές στα αεροπλάνα, το διάστημα, τα αυτοκίνητα και τις τηλεπικοινωνίες.

Πηγή: http://planet-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου