27/9/12

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΔΙΚΑΙΩΣΗ: Καταδίκη της αμερικανικής αστυνομικής βίας στους διαδηλωτές


Όλοι θυμόμαστε τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου τον περασμένο Νοέμβριο όταν στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και ενώ οι φοιτητές πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία χωρίς να προκαλούν και να ενοχλούν τον αστυνομικό, αυτός τους ψέκασε με ένα σπρέι πιπεριού...

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το δικαστήριο στη Καλιφόρνια εξέδωσε απόφαση υπέρ μιας διόλου ευκαταφρόνητης χρηματικής αποζημίωσης σχεδόν 30 χιλιάδων δολαρίων για κάθε φοιτητή και συνολικά ένα ποσό που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο δολάρια!

Σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι φοιτητές που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση του αστυνομικού θα πρέπει να αποζημιωθούν καθώς επίσης και όσοι απέδειξαν πως ήταν παρόντες στο σημείο για λόγους ψυχικής οδύνης. Επίσης 250 χιλιάδες δολάρια θα πληρωθούν τα έξοδα της δίκης. Όλα τα χρήματα θα πληρωθούν από την ασφαλιστική εταιρία.

«Αυτό που έγινε στις 18 Νοεμβρίου του περασμένου έτους«, αναφέρει η American Civil Liberties Union η δικηγορική εταιρία που υπερασπίστηκε τους φοιτητές, «είναι ένα από τα χειρότερα παραδείγματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχουμε παρακολουθήσει στη γενιά μας. Η απόφαση θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα αστυνομικά τμήματα και να διαδοθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές κοινότητες«.

Μακάρι τέτοιες δικαστικές αποφάσεις να γίνουν παράδειγμα και να ακολουθηθούν και στη χώρα μας όπου τα περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας  ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι αναρίθμητα…
του Κωστή Αποστολόπουλου

Πηγή: http://www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου