17/7/12

Πονοκέφαλος οι περικοπές 11,5 δισ. ευρώ. Συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα. Δύσκολο το βλέπει ο Βενιζέλος.

Οι κυβερνητικές διαρροές μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, μετά την ολοκλήρωσή της, προϊδεάζουν για νέες οριζόντιες περικοπές! Και μόνο το γεγονός ότι ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε μετά ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν ξέρουμε αν θα το πετύχουμε, διότι δύσκολα θα βρεθούν δαπάνες 11,5 δισ. ευρώ προς περικοπή», τα λέει όλα....
Για να μη φανεί δε η ανακολουθία των προεκλογικών και των μετεκλογικών δεσμεύσεων, προσέθεσε ότι υπάρχει έλλειψη εμπειρίας από τους υπουργούς...
Τα νεώτερα από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο είναι ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διασφάλιση δανείου-γέφυρα για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ως τον Σεπτέμβριο, ενώ  επιδιώκεται και η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και ότι το 2012 θα υπάρξουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω μεγάλης ύφεσης και αναμένονται οι αντιδράσεις του Eurogroup, που μπορεί να σημαίνει την απαίτηση στη λήψη και νέων μέτρων...
Προς το παρόν, η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συγκεκριμένες περικοπές από τα υπουργεία μοιάζει να πέφτει στο κενό,  καθώς οι προτάσεις για τις περικοπές που έχουν κατατεθεί από τα υπουργεία καλύπτουν ένα μικρό μέρος του ποσού που αναζητείται (σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ).

Τελεσίγραφο σε υπουργούς για τη μείωση  ενοικιαζόμενων κτιρίων
Στην κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων από τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ζήτησε την άμεση καταγραφή όλων των ακινήτων υπουργείων και εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων. Σχετική επιστολή  έστειλε στους υπουργούς ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, δίνοντας προθεσμία μιας εβδομάδας, προκειμένου επιστρέψουν τη σχετική ενημέρωση. Σημειώνεται ότι  το 2011 με έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε 155,77 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 είχε ανέλθει σε 178,16 εκατ. και το 2010 σε 169,70 εκ ευρώ.
Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνονται αιχμές για τη μη αποφασιστικότητα των υπουργών να προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές και ζητούνται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις ώστε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να βρεθεί εντός στόχων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου μέλους του οικονομικού επιτελείου, το οποίο μετά τις συναντήσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών που έγιναν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, τόνισε: «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν μπορεί κάποιος υπουργός να προτείνει περικοπές 100 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που ξέρουμε ότι μπορεί να περικόψει δύο ή ακόμη και τρία δισ.».
Η αιχμή αυτή, φέρεται να απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος επιμένει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα περικοπών στα ειδικά μισθολόγια που αφορούν τους ένστολους τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις
Κατά τα φαινόμενα, πάντως, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει ένα δρόμο που έχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, και να περικόψει μισθούς και συντάξεις παρά την πολλάκις δεδηλωμένη πρόθεσή της να μην πράξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών, φέρονται να θεωρούν ότι τα μέτρα που απαιτούνται δεν πρόκειται να «βγουν» με άλλο τρόπο και ήδη διαρρέουν πληροφορίες για περικοπές ύψους 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να προκύψει περισσότερο από το ένα τέταρτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη σχεδιαζόμενη επιβολή πλαφόν στις συντάξεις. Επιπλέον, η συρρίκνωση του δημόσιο τομέα, αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ.
Πάντως, σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έχει νέο κύκλο επαφών (τηλεφωνικών αυτή τη φορά) με τους υπουργούς της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι κωδικοί των περικοπών από κάθε υπουργείο. Εξάλλου, στις 16.00 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με το συνολικό ύψος των περικοπών.
Την Τετάρτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία θα αποφασιστεί εκτός των άλλων αν η Ελλάδα θα προτείνει στην τρόικα και το εναλλακτικό σενάριο περικοπών, δηλαδή τη λήψη μέτρων 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αντί για 11,5 δισ. ευρώ) και την κατανομή των υπολοίπων 4 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. 

Βενιζέλος: Δύσκολο να καλυφθούν τα 11,5 δισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, ως «πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟκ Ευ. Βενιζέλος το να καλυφθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αδυναμία αυτή οφείλεται στην επιδείνωση της ύφεσης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές. Αν η δημοσιονομική προσαρμογή «απλωθεί» σε 4,5 χρόνια από σήμερα ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι περισσότερο εφικτός, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Παράλληλα, θεώρησε πολύ σημαντικό να μπορέσει η Ελλάδα να συγκροτήσει από μόνη της ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πρέπει, σημείωσε, να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να το εντάξουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τους χειρισμούς του υπουργού Οκονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντως, αν και αποδοκίμασε εμμέσως την επίμαχη δήλωσή του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, έχει και προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και αυτά είναι που ισχύουν.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Ανούσιο σίριαλ» η απρυθυμία των υπουργών
Θέση στο όλο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την απροθυμά υπουργών τη κυβέρνησης να προχωρήσουν στις περικοπές πήραν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χρ. Ζώη, έκαναν λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών: «Παρακολουθούμε σε πλήρη εξέλιξη την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των πολιτών από την πολιτική, στην παραπολιτική», ανέφερε ο κ. Ζώης και έκανε λόγο για ένα «'πολυπαιγμένο' και 'ανούσιο' σίριαλ μεταξύ πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπουργών». Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισημαίνει ότι μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «ο δήθεν 'εξοργισμένος', με τους δήθεν 'απρόθυμους' υπουργούς, πρωθυπουργός, απειλεί να πάρει τη κατάσταση στα χέρια του. Αυτό που δεν μπορεί ν' αποσιωπηθεί είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι όχι ποιος είναι "πρόθυμος" να λάβει τα μέτρα αλλά ποιος και σε ποιο βαθμό θα τα υποστεί», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ζώης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου