7/7/12

Θαλάσσιο μέτωπο: γιατί βγήκαν νομικοί "σκελετοί" από τις... ντουλάπες, παραμονές μιας κρίσιμης συνάντησης; - Όλα τα μέσα μετέρχονται κάποιοι, προκειμένου να βάλουν... τρικλοποδιά στο αίτημα της πόλης


Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την καθοριστική συνάντηση που έχει προαναγγελθεί για τη Δευτέρα, μεταξύ του Δήμου Πατρέων, της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών και εκπροσώπων του ΟΛΠΑ, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, του Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, προκειμένου να διευθετηθεί το...
μέγα ζήτημα που έχει ανακύψει για τη διέλευση μεγάλων φορτηγών από το υπό παραχώρηση τμήμα του θαλάσσιου μετώπου, κι ενώ το κλίμα στην προγενέστερη συνάντηση αυτής της εβδομάδας υποτίθεται ότι ήταν πολύ καλό, αιφνιδίως κάποιοι επανέφεραν θέμα νομιμότητας της προσωρινής παραχώρησης!
Η πόλη γνωρίζει πλέον πολύ καλά, από τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο καθένας κατά τους τελευταίους -κρίσιμους για την έκβαση της συγκεκριμένης μεγάλης διεκδίκησης- μήνες, ότι κάποιοι "μανδαρίνοι" του Υπουργείου, αλλά, δυστυχώς, και αρκετοί Πατρινοί παράγοντες, την ώρα που... ομνύουν υπέρ της ευόδωσης του αιτήματος της πόλης -που θα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έχουν στηρίξει και διά της υπογραφής τους πάνω από 30.000 πολίτες της αχαϊκής πρωτεύουσας-, πίσω από τις... κουίντες βυσσοδομούν και στην κυριολεξία λυσσομανούν, προκειμένου όλος αυτός ο... ντόρος που έχει γίνει μέχρι σήμερα, όλη αυτή η κινητοποίηση Δήμου, παρατάξεων, Εκκλησίας, φορέων, απλών πολιτών να πέσει στο... γιαλό και να πνιγεί στο πέλαγος της γραφειοκρατίας, της τυπολατρίας και της στενόκαρδης προσέγγισης κάποιων απέναντι στο ζήτημα.
"Περίεργη" η χρονική συγκυρία
Κάπως έτσι κάποιοι... θυμήθηκαν, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο κάποιο υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε εγείρει, σε έγγραφό του, ενστάσεις, σχετικά με τη νομική εγκυρότητα της προσωρινής παραχώρησης των 3,5 χιλιομέτρων παραλιακής ζώνης από τον ΟΛΠΑ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων. Μάλιστα, αναφορά στο συγκεκριμένο έγγραφο είχε κάνει, εδώ και πολύ καιρό, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών που υπολείπονται, ώστε η προσωρινή παραχώρηση να δώσει τη θέση της στην οριστική, που θα σημάνει και την τελική δικαίωση του αγώνα του πατραϊκού λαού και την υλοποίηση του οράματος όσων πίστεψαν ότι δικαιούται και η Πάτρα να επανασυνδεθεί με τη θάλασσά της, αίροντας την πρωτοφανή αυτή παραδοξότητα της απομόνωσης που τη χαρακτηρίζει στη σχέση της με το υγρό στοιχείο.
Αλλά και πέραν των ερωτημάτων που τίθενται για το "τάιμινγκ" στο οποίο επανέρχονται από την... Κερκόπορτα τα επιχειρήματα των "μανδαρίνων", όσον αφορά την ουσία θα μπορούσε κάλλιστα ν' αναρωτηθεί κανείς: Το αρχικό Πρωτόκολλο, μεταξύ κυβέρνησης, Δήμου και ΟΛΠΑ έχει υπογραφεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η προσωρινή παραχώρηση έχει συνυπογραφεί από το Δήμο Πατρέων και τον ΟΛΠΑ από τον Ιανουάριο, τι περίμεναν οι... καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου για ν' ανακαλύψουν νομικό κώλυμα; Και κάτι ακόμη: μέχρι να υπογραφεί το επίμαχο κείμενο από τη διοίκηση του ΟΛΠΑ -κείμενο τo οποίο, σημειωτέον, είχε σταλεί από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- πέρασε από... σαράντα κύματα και κυρίως πέρασε τέσσερις φορές από τα χέρια των νομικών συμβούλων του Υπουργείου; Τόση ασχετοσύνη τούς... πλημμύριζε, που ουδείς τους είχε αντιληφθεί το νομικό πρόβλημα που άλλοι... φωστήρες εντόπισαν αργότερα; Ούτε καν ο συνταγματολόγος καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό την υψηλή εποπτεία του οποίου προχώρησε το θέμα, είχε πάρει... μυρωδιά;
Πολιτικός σεισμός από τυχόν αθέτηση των δεσμεύσεων
Ας μην πέσουμε, όμως, κι εμείς στην παγίδα να... εγκλωβιστούμε σε νομικίστικες αναλύσεις. Το κυρίαρχο και κεντρικό ζήτημα είναι άλλο: για την παραχώρηση του συγκεκριμένου τμήματος της παραλιακής ζώνης στο Δήμο της Πάτρας έχουν δεσμευτεί με κατηγορηματικό τρόπο πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων σήμερα κομμάτων, υπουργοί και άλλοι, "ων ουκ έστιν αριθμός". Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν στ' αλήθεια να "οχυρωθούν" πίσω από νομικίστικα τερτίπια και δικολαβισμούς, για να... καταπιούν τη ρητή αυτή, κατηγορηματική και υπογεγραμμένη δέσμευσή τους έναντι της πόλης; Όπως το πιστεύει θα πρέπει να είναι το λιγότερο αφελής. Τέτοια πράγματα δεν μπορεί να γίνουν χωρίς να προκληθεί πολιτικός σεισμός πολλών Ρίχτερ!
Αυτό, φυσικά, επ' ουδενί σημαίνει ότι η πόλη και οι φορείς της θα πρέπει να εφησυχάσουν και να επαναπαυτούν στις... δάφνες του Ιανουαρίου, που μπορεί να αποτέλεσαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά υπολείπονται κατά πολύ του τελικού στόχου.
Ήδη, μάλιστα, αρχίζουν ν' ακούγονται και απόψεις περί... εγκατάστασης των αρμόδιων δημοτικών παραγόντων της αχαϊκής πρωτεύουσας στην Αθήνα, μέχρι να επιτευχθεί το ποθούμενο και να πέσουν... τίτλοι τέλους στο πολιτικό αυτό θρίλερ που βιώνει η πόλη, χρόνια τώρα.
Τζανάκος: Στην πόλη μας υπάρχουν Εφιάλτες με ονοματεπώνυμο!
Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, Νίκος Τζανάκος, ο οποίος, μιλώντας στο attacktv.gr, τόνισε την ανάγκη «να κινηθούμε γρήγορα, συντονισμένα και με ομοψυχία», αλλά δεν παρέλειψε να πετάξει και τη... βόμβα του, συνιστώντας «να το πάρουμε απόφαση ότι στην πόλη μας υπάρχουν Εφιάλτες, που έχουν ονοματεπώνυμο».
Πρόσθεσε δε ότι «επιμένουμε το προσωρινά παραχωρηθέν τμήμα να χρησιμοποιηθεί από τώρα» και τόνισε ότι «οι πολίτες πλήρωσαν 140 εκατ. ευρώ για το νέο λιμάνι, για ν' απαλλαγούν από το παλιό, όχι για να έχουν στο... κεφάλι τους δύο λιμάνια».
Το νέο μοντέλο παραχώρησης
Στο μεταξύ, ενώ στην Πάτρα συχνά πυκνά προκαλείται... τρικυμία σε ποτήρι για τα θέματα που άπτονται της λιμενικής ζώνης, κάποια εκ των οποίων παρουσιάζονται σαν... γόρδιος δεσμός, έστω κι αν οι λύσεις όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν και πως καλοπροαίρετα μπορούν να βρεθούν, η κυβέρνηση προχωρεί σ' ένα νέο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών ανά την επικράτεια, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα για το δύσκολο β' εξάμηνο του 2012.
Έτσι, η παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για χρονικό διάστημα 30 ετών αποτελεί το νέο πλάνο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο φέρει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Η πρόταση για πώληση μετοχών μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων απορρίφθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς κρίθηκε ανεπαρκής και «εκτός πραγματικότητας» σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά.
Πλέον, αντί για μετοχοποιήσεις και συνολικές πωλήσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται τα λιμάνια, θα δίνεται η δυνατότητα στον ιδιώτη να χρηματοδοτεί ο ίδιος τις επενδύσεις, οι οποίες θα απαιτούνται για την πραγματοποίηση της εκάστοτε δραστηριότητας και στη συνέχεια θα του παραχωρείται με σύμβαση η εκμετάλλευση της εγκατάστασης για τα επόμενα 30 χρόνια.
Στόχος της νέας πρότασης είναι η άμεση αξιοποίηση εγκαταστάσεων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις και να εισρεύσει χρήμα στην αγορά.
Θετική η πρώτη ανάγνωση
Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να αποσοβεί το μείζονα κίνδυνο, για τον οποίο προειδοποιούσαν πολλοί, σε σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, φοβούμενοι μήπως η φημολογούμενη μετοχοποίηση του λιμανιού άλλαζε άρδην τα δεδομένα και μας έφερνε πάρα πολύ πίσω στη διεκδίκηση (αφού δεν θα είχαμε να κάνουμε πλέον με τον ένα και μοναδικό σημερινό μέτοχο: το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά με αναρίθμητους και άγνωστων προθέσεων ως προς το πάγιο αίτημα της πόλης).
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση και πάλι δεν θα πρέπει να μας... αποκοιμίσει, αφού, έστω και θεωρητικά, θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να δοθεί προς μακρόχρονη εκμετάλλευση σε ιδιώτες ακόμη και το τμήμα του παλιού λιμανιού που έχει παραχωρηθεί προσωρινά στο Δήμο, όσο αυτή η παραχώρηση δεν... αναβαθμίζεται σε οριστική. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε και το κεφάλι μας οριστικά ήσυχο, ότι δεν θα βρεθούν και πάλι κάποιοι... καλοθελητές, οι οποίοι θα φροντίζουν σε κάθε βήμα της μακράς αυτής πορείας προς τη δικαίωση ενός οράματος της πόλης να σκάβουν κι από ένα... λάκκο.

Πηγή: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου