26/7/12

Ένσταση στο Εκλογοδικείο απειλεί με αφαίρεση έδρας την Αιτωλοακαρνανία


Εντυπωσιακές αλλαγές στον κοινοβουλευτικό «χάρτη» θα υπάρξουν σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση που κατέθεσαν στο Εκλογοδικείο δυο εκλογείς της Β΄ Αθηνών.
Με την ένστασή τους στρέφονται κατά 15 βουλευτών (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά) διαφόρων εκλογικών περιφερειών και ζητούν να...
ανακηρυχθούν επιπλέον βουλευτές πέντε αναπληρωματικοί από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά.
Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, τότε οι πέντε αναπληρωματικοί βουλευτές της Β΄ Αθήνας θα καθίσουν στα έδρανα της Βουλής. Πρόκειται για τους: Ι. Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου (ΝΔ), Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ), Δ. Χατζησωκράτης (Δημοκρατική Αριστερά) και Ι. Μανώλης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζουν την ένστασή τους οι δυο εκλογείς, είναι ότι ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών, κατά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έγινε με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011. Το γεγονός όμως αυτό, όπως επισημαίνουν, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, σύμφωνα με την ένταση παραβιάζει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Ακόμη, κατά τους προσφεύγοντες ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών. Αντίθετα, κατά τους δυο προσφεύγοντες, υπεραντιπροσώπευθηκαν δέκα εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα οι: Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά, Σερρών, Άρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου.

Για τους λόγους αυτούς – επισημαίνουν- η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Όπως δε αναφέρουν, εφόσον γίνει η τελική κατανομή των εδρών (μετά από την ανακατανομή των αδιάθετων εδρών, των διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών), βάση της απογραφής του 2011 τότε πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β’ Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α’ Θεσσαλονίκης, 2 στη Β’ Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο. Αντίθετα, θα πρέπει να αφαιρεθούν 4 από την Α’ Αθηνών και από 1 στην Α’ Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.

Για τους λόγους αυτούς, οι δυο εκλογείς στρέφονται κατά των βουλευτών Α. Ψυχάρη (ΝΔ Α’ Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ Α’ Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ Α’ Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ Α’ Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ Χίου). Παράλληλα, ζητούν να ανακηρυχθούν επιπλέον βουλευτές οι εξής πέντε αναπληρωματικοί της Β’ Αθήνας. Από τη ΝΔ Ι. Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ι. Μανώλης.

Πηγή: http://e-vonitsa.blogspot.gr

1 σχόλιο: