20/7/12

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για τις μαύρες επετείους, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής


"Για ακόμα μια χρονιά μαζευτήκαμε σ’ αυτό εδώ τον ιστορικό χώρο, για να τιμήσουμε τους μαχητές της Αντίστασης ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΟΚΑ Β’ και το φασιστικό πραξικόπημα. Για να τιμήσουμε τους ήρωες που όρθωσαν τα στήθια τους στα τανκς της Χούντας και στη λαίλαπα του Αττίλα...


Οδηγηθήκαμε εδώ, για να ακονίσουμε τη μνήμη, για να αναστοχαστούμε το παρελθόν στην πραγματική του διάσταση, μακριά από χίμαιρες και ευσεβοποθισμούς. Για να αντλήσουμε τα διδάγματα εκείνα που ορθά οριοθετούν τον αγώνα μας.

Εμείς κριτικά ερμηνεύουμε το παρελθόν για να βαδίζουμε με σιγουριά προς το μέλλον. Λαός που δεν λαμβάνει υπόψη του την ιστορική εμπειρία, είναι καταδικασμένος να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και να ξαναζεί τις τραγωδίες του. Κι εμείς ως λαός δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Αν ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία τότε η καταστροφή του τόπου μας θα είναι οριστική.

Σας καλωσορίζω όλους σ’ αυτό το συμβολικό χώρο. Το Προεδρικό αποτέλεσε το φρούριο της Αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα. Σ’ αυτό το χώρο οι πραξικοπηματίες επιτέθηκαν το πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, ρίχνοντας το κύριο μέρος των δυνάμεων τους για να δολοφονήσουν το λαοπρόβλητο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Για να καταργήσουν τη δημοκρατία και να βάλουν το λαό μας στο γύψο της δικτατορίας.

Οι πραξικοπηματίες διακήρυσσαν ότι ήθελαν να φέρουν την ένωση με την Ελλάδα. Αντί όμως την ένωση, έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο. Οι πραξικοπηματίες με τις απεχθείς πράξεις τους δεν κατέστρεψαν μόνο το Προεδρικό Μέγαρο. Κατέστρεψαν ολόκληρη την Κύπρο και για τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ο λαός μας βιώνει τις τραγικές συνέπειες αυτής της καταστροφής.

Οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος δεν μπορούν να επικαλούνται άγνοια για τα αποτελέσματα της καταστροφικής δράσης τους. Ήταν ευρέως γνωστό -ο Μακάριος και οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις του τόπου συνεχώς προειδοποιούσαν- ότι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης θα οδηγούσε στην εισβολή της Τουρκίας. Οι πραξικοπηματίες, όμως δεν δίστασαν ούτε στιγμή και θυσίασαν την Κύπρο στο βωμό ξένων, ιμπεριαλιστικών σχεδίων που ήθελαν τη χώρα μας διχοτομημένη και εξαρτημένη.

Το πραξικόπημα συνιστά πράξη εσχάτης προδοσίας. Οι προσπάθειες ορισμένων να αποδώσουν το πραξικόπημα στην αφροσύνη της Χούντας των Αθηνών και των μίσθαρνων οργάνων της προσβάλλουν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. Προσβάλλουν τη μνήμη όλων όσοι έπεσαν στο πεδίο της τιμής υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας.

Τη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών εμείς έμπρακτα τιμούμε, υπερασπιζόμενοι την ιστορική αλήθεια. Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, που είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση του αντικατοχικού αγώνα του λαού μας.

Η αποψινή εκδήλωση εκφράζει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας. Δικαίωση μπορεί να επέλθει μόνο με την άρση της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και την επανένωση του τόπου και του λαού.

Η επίτευξη λύσης, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής, είναι η δέσμευσή μας προς τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τόπου μας.

Προς τους πρόσφυγες, που για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες αναμένουν την ευλογημένη εκείνη μέρα της επιστροφής.

Είναι η δέσμευσή μας προς τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι στωικά υπομένουν τις κακουχίες της κατοχής.

Προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, οι οποίοι με αγωνία περιμένουν να διακριβωθεί η τύχη των προσφιλών τους προσώπων.

Είναι η κατηγορηματική υπόσχεσή μας στους νεκρούς, τους παθόντες, τους τραυματίες και τους ανάπηρους, θύματα του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Παρά τις πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχουν αναληφθεί, δυστυχώς το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Αυτή η κατάσταση της εκκρεμότητας και της μη λύσης προκαλεί κούραση, απογοήτευση και απαισιοδοξία ανάμεσα στο λαό μας. Αυτή η κατάσταση αποδυναμώνει την πίστη και την αισιοδοξία για υλοποίηση του οράματος της λύσης. Κάθε φορά δε που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προβαίνουν σε απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις –και δυστυχώς αυτό γίνεται πολύ συχνά- η απαισιοδοξία και η έλλειψη πίστης στην επίτευξη λύσης ενισχύονται. Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει με την άγονη παρέλευση του χρόνου να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Με την αρνητική και πολλές φορές προκλητική στάση της, η Τουρκία προσπαθεί να εμπεδώσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική λύσης. Υποβάλλει ότι η καλύτερη διέξοδος για το Κυπριακό είναι ο συμβιβασμός με τη ντε φάκτο διχοτόμηση.

Εμείς, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διχοτόμηση τίποτα καλό δεν προοιωνίζει για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού μας. Το μήνυμα που απευθύνω προς το λαό μας από το βήμα της εκδήλωσης για τις μαύρες επετείους είναι, πως αν η Κύπρος διχοτομηθεί, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη νίκη των εχθρών της πατρίδας μας. Θα είναι μεγάλη νίκη του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας και μεγάλη ήττα για ολόκληρο το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η διχοτόμηση θα μονιμοποιήσει την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην κατοχική δύναμη να συνεχίσει την τουρκοποίηση των κατεχομένων μέσω του εποικισμού, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μαζί με την τουρκοποίηση των κατεχομένων, η Τουρκία θα ασκεί επικυριαρχία πάνω σε ολόκληρο το νησί και εσαεί θα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων θα αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για την Κύπρο και για ολόκληρη την περιοχή.

Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων επιβάλλεται να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την κατοχή και τη ντε φάκτο διχοτόμηση. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τον παραλογισμό του εθνικισμού και του σοβινισμού και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν οι συνειδήσεις των ανθρώπων.

Από τη στιγμή που η Τουρκία πάτησε το πόδι της στην Κύπρο, ήταν γνωστό ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια για να φύγουν από το νησί, θα ήταν τεράστια. Ο ίδιος ο Μακάριος δημόσια δήλωνε, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής το 1977 ότι, «είμαστε ρεαλιστές ώστε να βλέπουμε στις διαστάσεις της τη σκληρή πραγματικότητα και να μην την παραγνωρίζουμε». Και μιλούσε για τις συνθήκες που προκάλεσε η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή, οι οποίες υποχρέωναν στη λήψη εξαιρετικά δύσκολων αποφάσεων. Αυτές τις δύσκολες αποφάσεις πήρε ο Μακάριος, συνομολογώντας τον ιστορικό συμβιβασμό της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1977 και εντεύθεν, διαπραγματεύτηκαν πάνω στη βάση αυτού του συμβιβασμού. Αν μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να καταλήξουμε σε λύση, αυτό δεν οφείλεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά στην αρνητική, αδιάλλακτη και παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Όσοι αναζητούν τους λόγους για τη μη λύση του Κυπριακού στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σε τελική ανάλυση, παραγράφουν τις ευθύνες της Τουρκίας. Όσοι δε, θεωρούν ότι έχουν αλλάξει τάχα οι συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλειφθεί ο ιστορικός συμβιβασμός της ομοσπονδίας, παρέχουν στην Τουρκία την ανεπανάληπτη ευκαιρία επίσημα πλέον να απαγκιστρωθεί από αυτήν και να προωθήσει τη διχοτόμηση και τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

Όσοι απορρίπτουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή δεν αποτέλεσε μια επιλογή μεταξύ πολλών άλλων εφικτών επιλογών, αλλά το μόνο ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση που θα οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή. Η συμφωνία του 1977 καθώς και εκείνη του 1979 αποτελούν από τότε τη βάση λύσης που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ σε σειρά ψηφισμάτων του, και ειδικά στο ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο εκτός από τη βάση περιγράφονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης. Ότι, δηλαδή, η λύση προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στο οποίο θα υπάρχει πολιτική ισότητα που επίσης περιγράφεται από σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Η λύση ομοσπονδίας έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. σε διάφορες αποφάσεις της, αλλά και από διάφορους άλλους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς. Η εγκατάλειψή της από μέρους μας θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή μας από τον ΟΗΕ στα πλαίσια του οποίου επιδιώκουμε λύση. Θα ακυρωθούν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία όλοι χαρακτηρίζουμε ασπίδα και δόρυ της πλευράς μας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας. Θα απολέσουμε κάθε διεθνή υποστήριξη και είναι τότε που το Κυπριακό θα κλείσει με τον τρόπο που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή με τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, εμείς οφείλουμε με συνέπεια να υποστηρίζουμε και να προωθούμε τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με τη δική μας συνέπεια δεν επιτρέπουμε στην Τουρκία να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα και συν τω χρόνω ξεσκεπάζεται η άρνησή της να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Η συνέπεια και η προσήλωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών για προώθηση της λύσης στο Κυπριακό, χαρακτηρίζουν την πολιτική μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την προεδρία.

Παραλαμβάνοντας το Κυπριακό σε κατάσταση τετραετούς στασιμότητας, με την ανάληψη δικών μας πρωτοβουλιών προσπαθήσαμε να προκαλέσουμε κινητικότητα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό το πετύχαμε υλοποιώντας τη συμφωνία της 8ης Ιούλιου 2006, η οποία είχε συνομολογηθεί ακριβώς για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και όχι για να συντηρηθεί η στασιμότητα και το αδιέξοδο.

Το Σεπτέμβριο του 2008 επανάρχισαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αφού πρώτα απαιτήσαμε και πετύχαμε να επαναβεβαιωθεί η βάση λύσης του Κυπριακού. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με τον τότε ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποδείχθηκαν δύσκολες ένεκα των διαφορών που διαπιστώθηκαν σε διάφορες πτυχές της ουσίας του Κυπριακού, εντούτοις θέλω ξανά να τονίσω ότι παρήχθη σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης. Στο διάλογο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν συγκλίσεις σε πολύ σημαντικά θέματα της ουσίας του Κυπριακού, που δημιούργησαν μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η συνέχιση της προσπάθειας για κατάληξη σε μια συνολική, αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό.

Εκείνη την περίοδο, λόγω ακριβώς των θετικών εξελίξεων, και παρά την αρνητική ρητορική που ορισμένοι κύκλοι και στις δύο κοινότητες ακολούθησαν, σημειώθηκε μια ανάταση στην αισιοδοξία της πλειοψηφίας του λαού ότι μπορεί επιτέλους να φτάσουμε σε λύση. Αυτό και μόνο το γεγονός δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι ο λαός δεν πιστεύει πλέον στη λύση. Η πίστη και η αισιοδοξία στη λύση σε μεγάλο βαθμό συναρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχουν θετικές εξελίξεις η αισιοδοξία αυξάνεται. Όταν υπάρχει στασιμότητα και αδιέξοδα τότε η απαισιοδοξία παίρνει τη θέση της αισιοδοξίας.

Η εκλογή του κ. Έρογλου στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, δυστυχώς, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Παρά τη σαφή δέσμευση του κ. Έρογλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί και ότι υποστηρίζει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην πράξη απέδειξε ότι δεν τα εννοεί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης άρχισε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να αναιρεί μία προς μία όλες τις σημαντικές συγκλίσεις. Αντικατέστησε αυτές τις συγκλίσεις με νέες θέσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την ομοσπονδιακή επίλυση του προβλήματος. Με τον κ. Έρογλου διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας οι διαπραγματεύσεις, δυστυχώς, σημείωσαν πισωγύρισμα.

Πίσω από τον κ. Έρογλου, στέκει η Τουρκία η οποία τον καλύπτει πλήρως, τον στηρίζει και τον καθοδηγεί. Είναι η Τουρκία που απεργάστηκε και προώθησε το δρόμο διαφυγής της τουρκικής πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να πείσει το διεθνή παράγοντα ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διακοπούν λόγω της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι η Τουρκία που προσπάθησε, μαζί με γνωστούς κύκλους του διεθνούς παράγοντα που συνεχώς της παρέχουν κάλυψη και υποστήριξη, να τερματιστούν οι συνομιλίες και να συγκληθεί τετραμερής διάσκεψη, για συζήτηση και των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος. Αυτή η θέση παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικά το ψήφισμα 2026, που προνοεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για συμφωνία στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, αφού πρώτα συμφωνηθούν οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος στο διακοινοτικό διάλογο. Αυτή είναι δέσμευση που ανέλαβαν οι δυό πλευρές ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε πολλές φορές.

Είναι η Τουρκία που σχεδόν καθημερινά προκαλεί με την αλαζονική και κυνική στάση της την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενη να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης. Και μάλιστα, τη στιγμή που εμείς πολλές φορές δημόσια και κατ’ ιδίαν εκφράσαμε ευθαρσώς την ετοιμότητά μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η Τουρκία που απειλεί και προκαλεί, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων μέσα στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της ζώνης. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν περνά απαρατήρητη από το διεθνή παράγοντα. Το ότι ο διεθνής παράγοντας αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το εκτιμούμε αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να υποδειχθεί με αυστηρότητα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Κύπρο και το Κυπριακό δοκιμάζεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της Ε.Ε., η οποία πολλές φορές έχει τρωθεί από την ανοχή, ακόμα και τη συνενοχή ορισμένων σε πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Απαιτούμε και διεκδικούμε δικαιοσύνη, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες. Είμαστε ρεαλιστές, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συνθήκες και τα δεδομένα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε και δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε αρχές και δικαιώματα του Κράτους μας και του λαού μας.

Την ετοιμότητά μας για συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης, εμείς την αποδεικνύουμε στην πράξη. Η πρόταση που έχουμε επαναφέρει για την Αμμόχωστο, θεωρούμε ότι αν γίνει αποδεκτή μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική λύσης. Αυτή την άποψη συμμερίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πρότασή μας για την Αμμόχωστο αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα αυτού που στη γλώσσα της διπλωματίας αποκαλείται «κατάσταση νίκης για όλους».

Η Τουρκία κατά την προσφιλή της τακτική αρνείται να συζητήσει αυτή την πρόταση η οποία έχει προφανή οφέλη και κίνητρα τόσο για την ίδια όσο και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας της. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αδράξει την ευκαιρία και μέσα από την άσκηση πίεσης να πείσει την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόταση που αναμφίβολα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για λύση. Εμείς εννοούμε τα όσα διακηρύσσουμε και καλούμε το διεθνή παράγοντα και την Τουρκία να μας δοκιμάσουν στην πράξη.

Προτού ολοκληρώσω θέλω εκ μέρους όλων να καλωσορίσω θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καθώς και την αντιπροσωπεία της Βουλής που μας τιμούν με την παρουσία τους. Εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Ελληνικό λαό και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για τη διαρκή και αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα του λαού μας για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό και επανένωση του κράτους και του λαού μας. Ανταποδίδουμε με την έκφραση της δικής μας αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό και τον αγώνα του για έξοδο από την οικονομική κρίση που τον ταλανίζει.

Τριάντα οκτώ χρόνια κατοχής και διαίρεσης είναι πάρα πολλά. Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε σκληρά και ασταμάτητα για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση της συνέχισης της εκκρεμότητας στο Κυπριακό.

Ταυτόχρονα με τη συνέχιση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση των συνεπειών και των προβλημάτων που προκάλεσε στην κυπριακή οικονομία η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον με τη μεθοδική και υπεύθυνη διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος, το οποίο πολύ αποφασιστικά έχουμε προωθήσει.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, θα συνεχίσουμε το έργο εκσυγχρονισμού της χώρας μας, για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, αλλά έχουμε πίστη στην εργατικότητα, στη φιλοτιμία και τη φιλοπατρία του λαού μας. Έχουμε πίστη στην αγωνιστικότητα του λαού μας, την οποία πολλές φορές έχει αποδείξει στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, ειδικά όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία του φασισμού και τη βία του Αττίλα.

Μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα, για να ξημερώσει η πολυπόθητη μέρα της λύσης. Λύση που θα φέρει στην πατρίδα και το λαό μας, «τζιαί δροσιάν τζιαί ποσπασιάν».

Λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο μας ξανά σε τόπο μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας, στον οποίο ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιδες και Λατίνοι, μαζί θα μοιράζονται σε συνθήκες ευημερίας τα αγαθά και τα κάλλη της κοινής τους πατρίδας."

Πηγή: http://www.presidency.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου