13/9/12

Προς ενοικίαση από το ΤΑΙΠΕΔ σαράντα ακατοίκητα νησιά, προκειμένου να αξιοποιηθούν


Στο να νοικιάσει σε υποψήφιους επενδυτές ακατοίκητα νησιά και νησίδες, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα προσανατολίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο εκτελεστικός διευθυντής του ταμείου Ανδρέας Ταπραντζή, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εντοπίσει συνολικά σαράντα ακατοίκητα νησιά και νησίδες, που θα μπορούσαν να ενοικιασθούν για ένα διάστημα έως 50 έτη και να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα...

«Βρήκαμε τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», είπε ο κ. Ταπραντζής σε συνέντευξη που έδωσε στις 6 Σεπτεμβρίου στο Bloomberg και δημοσιεύεται σήμερα από το πρακτορείο.
Στη λίστα του ταμείου βρίσκονται νησιά που έχουν έκταση από 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα έως 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα με ενοικίασή τους από 30 έως 50 έτη. Για να καταλήξει στα συγκεκριμένα σαράντα νησιά, το Ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 νησιά και νησάκια που εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία.
Ο κ. Ταπραντζής, σημείωσε, πάντως, ότι προτού προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να περάσει νόμος που θα επιτρέπει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από τρίτα μέρη και θα μειώνει τον αριθμό των οικοδομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών αδειών, που χρειάζονται.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει πώληση νησιών, καθώς τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο δεν θα ήταν μεγαλύτερα από τις συμφωνίες ενοικίασης, ενώ όπως εκτίμησε, η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, αν ένα νησί αξιοποιηθεί ως τουριστικό θέρετρο.

Προωθούνται έξι αξιοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις
Εν τω μεταξύ, χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε μαραθώνια σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις κατά την οποία αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα έξι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποιήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται οι αξιοποιήσεις ακινήτων για το Ελληνικό, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), την Κασσιόπη Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου. Επιπλέον, σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων προχωρούν εκείνες των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ενώ προωθείται η αξιοποίηση, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα, εκτάσεων στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης, που περιλαμβάνει και το ξενοδοχείο «Αστέρας Βουλιαγμένης».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
Ελληνικό: Επελέγησαν τέσσερις εταιρείες από σύνολο εννέα, προκειμένου να προσωρήσουν στη β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: Elbit Cochin Island Ltd, Lamda Development SA, London and Regional Properties και Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC.
Κασσιόπη Κέρκυρας: Μοναδικός ενδιαφερόμενος για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη επελέγη να μετάσχει η ένωση προσώπων “NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P”.
Αφάντου Ρόδου: Στην επόμενη φάση φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου θα συμμετάσχουν οι εταιρείες:Ατλάντικα Ελλάς, Lamda Development, London Regional Properties, Minoan Group, NCH Capital και Τ.Ε. ΜΕΣ.
IBC: Εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της σύμβασης με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών για το Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών.
ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκαν οι όροι της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές. Παράλληλα, εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
Τέλος, εγκρίθηκε το Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου "Μικρό Καβούρι" στη Βουλιαγμένη.

Πηγή: http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου