2/7/12

Κέντρο Οικονομικών Ερευνών: Να κοπούν τα προνόμια των βουλευτών


Περικοπή των προνομίων των βουλευτών αλλά και αναστολή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, προτείνει μεταξύ άλλων το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην έκθεσή του που θα παραδώσει στο νέο υπουργό Οικονομικών.
Το ΚΕΠΕ επεξεργάστηκε την εν λόγω πρόταση κατά παραγγελία της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.
Στην εν λόγω έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Παρόν", αναφέρεται ότι...
μεταξύ των πηγών που μπορούν να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση 1,1 δισ. από λειτουργικές δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. στην κεντρική διοίκηση βρίσκονται και οι σπατάλες που αφορούν τη συντήρηση των προνομίων και των παροχών των βουλευτών.
Επίσης, επισημαίνεται ότι μερικά εκ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κατ΄αυτόν τον τρόπο:
-Κατάργηση των αμοιβών των συμβούλων και αιρετών και φυσικά των βουλευτών (130 εκ. ευρώ το χρόνο).
-Κατάργηση των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές της βουλής (3 εκ. ευρώ).
-Μείωση των συντάξεων των πρώην πρωθυπουργών και βουλευτών κατά 50% (13 εκ. ευρώ).
-Αναστολή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής (6 εκ. ευρώ).
-Περικοπή κατά 50% του επιδόματος γραφείου των βουλευτών (2 εκ. ευρώ).
-Μείωση επιδόματος κατοικίας των βουλευτών κατά 50% (1,5 εκ. ευρώ)
Πρόβλεψη για ύφεση 9,14% στο τρίτο 3μηνο
Παράλληλα, πρόβλεψη για ύφεση 6,7% εφέτος  διατυπώνει το ΚΕΠΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι η επιμέρους πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 9,14% στο τρίτο τρίμηνο του 2012.
Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το 2014 θα ξεκινήσει μια φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Η μοναδική "πηγή" θετικής συμβολής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι η μείωση των εισαγωγών.
Αν η ύφεση όντως ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, τότε η συνολική μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος  εκτιμάται ότι ίσως υπερβεί το 20% από το 2008.
Λύση, η μείωση των εισαγωγών
Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ εκτιμούν ότι η ύφεση στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2012 θα ανέλθει στο 6,87%, στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα φτάσει στο 9,14% και στο τελευταίο τρίμηνο 2012 θα περιοριστεί στο 4,25%. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκτίμηση προβλέπει ύφεση της τάξης του 4,7% το 2012, η οποία θεωρείται πλέον παρωχημένη καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και οι υπηρεσίες της ΕΕ προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 5%.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ, η μόνη πηγή θετικής συμβολής στο ΑΕΠ θα είναι η μείωση των εισαγωγών αφού "ως προς τις εξαγωγές οι προοπτικές που δημιουργεί η ύφεση στην ΕΕ δεν είναι θετικές". Αν αφαιρεθεί η σημερινή επίδραση των εισαγωγών, τότε η ύφεση είναι στο εσωτερικό μεγαλύτερη "καθώς θα συνεχίσουν να ασκούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιδράσεις τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις".
του Χρήστου Δεμέτη


Πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου