2/7/12

Πρώτες διώξεις για το μεγάλο "φαγοπότι" με τις επιδοτήσεις από την πρώην Περιφέρεια - Στο χέρι της Δικαιοσύνης πλέον η κάθαρση


Έστω και με αρκετή καθυστέρηση, η ώρα της απόδοσης ποινικών ευθυνών στους πολλούς και "επιφανείς" εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο τόσο των διπλών επιδοτήσεων από την πρώην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο κι εκείνων που παραβιάστηκαν προκλητικά οι όροι της χορήγησής τους, φαίνεται πως φτάνει.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ποινική δίωξη που άσκησε η ανακρίτρια που είχε χρεωθεί την υπόθεση κατά του ενός...
εκ των επιχειρηματιών, αλλά και των δύο εμπλεκομένων υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (που ήταν ακόμη Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο).
Υπενθυμίζεται ότι με σειρά αλλεπάλληλων αναρτήσεών του το attacktv.gr κρατούσε ενήμερους τους αναγνώστες του για την υπόθεση, που είχε προκαλέσει το εύλογο και αμείωτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από κάποιους... μεγαλόσχημους "υπεράνω πάσης υποψίας" συνέπιπταν με την έναρξη και την εξέλιξη της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η αρχή με γνωστό επιχειρηματία της Πάτρας
Η ώρα της Δικαιοσύνης σήμανε πρώτα για ένα από τα γνωστά πρόσωπα τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον αθλητικό κόσμο της Πάτρας, ο οποίος είχε κατορθώσει, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τέχνασμα, να εισπράξει δύο φορές επιδότηση ύψους 230.000 ευρώ, που του είχε εγκριθεί. Πώς το πέτυχε αυτό; Εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο, αλλά εκχώρησε το δικαίωμα ένταξής του στην (πολύπαθη) Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, αποσπώντας από αυτήν το ποσό του συνόλου της επιδότησης.
Η Τράπεζα, παράλληλα, έστειλε έγγραφο στις υπηρεσίες της τότε Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνοντάς τες ότι είναι πλέον η δικαιούχος της εγκριθείσας επιδότησης.
Τον Ιούλιο, όμως, του 2009 ο εν λόγω επιχειρηματίας κατάφερε, προσκομίζοντας μια απλή υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι επανέκτησε από την Αχαϊκή το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης, να λάβει από την Περιφέρεια μία επιταγή 230.000 ευρώ, την οποία και εξαργύρωσε στην Εθνική Τράπεζα, που είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι όλα ήταν νόμιμα.
Τρεις ημέρες μετά, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας άρχισαν να ψάχνουν τον επιχειρηματία, ενώ η Αχαϊκή ζητούσε κι εκείνη εγγράφως να εισπράξει τα χρήματά της, αλλά οι υπάλληλοι δεν προχωρούσαν στην εξόφληση, με συνέπεια το σκάνδαλο να έρθει στην επιφάνεια.
Κι άλλη φορά το ίδιο "κόλπο"
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει σε παλιότερη ανάρτησή του το attacktv.gr, ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ για πολλές από τις δραστηριότητές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχε προβεί τουλάχιστον μία φορά ακόμη σε διπλοείσπραξη επιδοτήσεων. Ειδικότερα, το 2008, είχε λάβει έγκριση χρηματοδότησης και από άλλο φορέα, την οποία κατέθεσε στην Εμπορική Τράπεζα και εισέπραξε το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ, εκχωρώντας σ' αυτήν το δικαίωμα να πάρει τα χρήματα αυτά από το φορέα. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, όπως έπραξε και με τη χρηματοδότησή του από την Περιφέρεια, προσκόμισε στο φορέα μια απλή υπεύθυνη δήλωση, εισπράττοντας και τα άλλα 50.000 ευρώ, τα οποία έπρεπε να πάρει η Τράπεζα. Η υπόθεση αυτή έχει επίσης οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο ως κατηγορούμενο, αφού έχει μηνυθεί από το φορέα.
Η περίπτωση των υπαλλήλων
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι διώξεις, που είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της απάτης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας σε αυτήν, δεν ασκήθηκαν μόνο κατά του επιχειρηματία, αλλά και κατά δύο υπαλλήλων της τότε Περιφέρειας. Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, στην οποία υπαγόταν η αρμοδιότητα για τις επιδοτήσεις, και τον άμεσο υφιστάμενό του, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με απόφαση του τότε γ.γ. της Περιφέρειας και σήμερα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσου Αποστολόπουλου, ο οποίος, παράλληλα, είχε διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ και είχε παραπέμψει τη συγκεκριμένη υπόθεση -αλλά και τις υπόλοιπες, που αποκαλύφθηκαν εκείνο το διάστημα- στον Εισαγγελέα.
Μάλιστα, η ΕΔΕ, που είχε διενεργηθεί από το γενικό διευθυντή της Περιφέρειας, Σάκη Παναγιωτόπουλο, και η οποία αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση της δίωξης, είχε καταλογίσει στους δύο σημαντικότατες παραβιάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που επέσυραν ακόμη και την ποινή της απόλυσής τους από την υπηρεσία.
Έκθετο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο
Παρ' όλα αυτά, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έλαβε μία απόφαση, τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία είχε θεωρηθεί "χάδι" για τους εμπλεκόμενους, καθώς προέβλεπε μόνο στέρηση μισθού (έξι μήνες στον ένα και τρεις στον άλλο). Στην απόφαση αυτή, που προκάλεσε αργότερα τη μήνι και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, είχαν μειοψηφήσει δύο μέλη του πενταμελούς οργάνου, τα οποία είχαν προτείνει την ποινή της απόλυσης.
Μάλιστα, προ ημερών είχαν καταθέσει στην ανακρίτρια και τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που είχαν επιληφθεί της υπόθεσης.
Πλέον, η άσκηση ποινικής δίωξης και κατά των δύο αυτών υπαλλήλων αφήνει πολλαπλά έκθετη την πλειοψηφία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που είχε σπεύσει να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το σκάνδαλο, όπως, άλλωστε, εξαρχής είχε επισημάνει το attacktv.gr.
Περιμένουν κι άλλοι τη σειρά τους...
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι αναμένεται να κινηθεί ανάλογα η Δικαιοσύνη και για τις αρκετές ακόμη ομοειδείς περιπτώσεις, που εκκρεμούν ενώπιόν της και οι οποίες αφορούν είτε άλλους επίσης γνωστούς επιχειρηματίες που ακολούθησαν τη... δοκιμασμένη μέθοδο της διπλοείσπραξης επιδοτήσεων -πάντα με την "εμπλοκή" της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην όλη διαδικασία- είτε και κάποιους που φρόντισαν μεν να λάβουν νομότυπα επιδότηση, αλλά απέφυγαν... επιμελώς να τηρήσουν τους όρους που τη συνόδευαν, αθετώντας πλήρως τις δικές τους υποχρεώσεις.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το attacktv.gr, ο φάκελος μίας τέτοιας περίπτωσης απεστάλη τον περασμένο Νοέμβριο από την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Β΄ ΔΟΥ, στην οποία υπάγεται ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας και όπου, το Μάρτιο του 2012, έγινε καταλογισμός σε βάρος του, ύψους περίπου 150.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου