13/9/12

Ολλανδία: Ευρεία νίκη των φιλοευρωπαϊστών


Το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte κέρδισε τις εκλογές στην χώρα την Τετάρτη με τους ψηφοφόρους να δίνουν ευρεία νίκη σε κόμματα με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σύμφωνα με το 96% των καταμετρημένων ψήφων, το κόμμα του Rutte, οι Φιλελεύθεροι, εξασφάλισαν...
41 έδρες σε σύνολο 150. Οι κεντροαριστεροί Εργατικοί του Diederik Samsom ακολούθησαν με 39 έδρες, όπως διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα νωρίς την Πέμπτη.
"Πετύχαμε την μεγαλύτερή μας νίκη στην ιστορία και για δεύτερη φορά γίναμε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ολλανδία", είπε ο Rutte σε υποστηρικτές του κόμματος λίγη ώρα μετά το τηλεφώνημα του Samsom, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του κόμματος του.
"Αγωνιστήκαμε σε αυτές τις εκλογές σε κάθε σπίτι, σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη και είμαι περήφανος (για αυτό). Αύριο θα κάνω τα πρώτα βήματα για σχηματισμό κυβέρνησης".
Ο Rutte αρνήθηκε, ωστόσο, να αναφερθεί με ποια κόμματα θα συνεργαστεί σε κυβέρνηση συνασπισμού. Την ίδια ώρα, Φιλελεύθεροι και Εργατικοί υποβαθμίζουν φήμες περί κυβερνητικής τους συνεργασίας. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει αυτή ως πιθανότερη επιλογή στο ιδιαίτερα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.
"Είναι καταδικασμένοι να συνεργαστούν. Δείχνει πως οι Ολλανδοί επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση", είπε ο Andre Krouwel, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ.

Πηγή: http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου