Η πλήρης κρατική διάσωση της Iσπανίας έχει επιστρέψει για τα καλά στην ατζέντα των αγορών και η Ιταλία ακολουθεί ένα μόλις βήμα πριν, με τις αποδόσεις των κρατικών της ομολόγων να οδεύουν προς επικίνδυνα επίπεδα και με αναφορές πως τουλάχιστον 10 Ιταλικές πόλεις, μετά την Σικελία, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ και στην Ισπανία έξι περιφέρειες, μετά την Βαλένθια είναι έτοιμες να ζητήσουν βοήθεια...
Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του IFR, η πλήρης διάσωση της Ισπανίας είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή και η Ιταλία δέχεται τις ίδιες πιέσεις σε ότι έχει να κάνει με τις μετοχές, τα κρατικά ομόλογα και τις εκροές καταθέσεων. Το ταμείο διάσωσης της ΕΕ δεν έχει σε καμία περίπτωση τους απαραίτητους πόρους για να «εμπνεύσει» αισοδοξία και ασφάλεια στην αγορά, και πλέον πολιτικά έχει έρθει η ώρα να υπάρξει περαιτερώ σημαντική και γενναία απάντηση, με την ΕΚΤ να αναλαμβάνει τα ηνία της σωτηρίας του μπλοκ του ευρώ, είτε μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, είτε μέσω της χρηματοσοδότησης του ESM.
Όπως επισημαίνει το IFR, το πολιτικό και - τώρα – το χρημτοοικονομικό χάσμα στην ευρωζώνη είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί, γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθούν οι… ιδανικές συνθήκες έτσι ώστε μία χώρα να επιλέξει από μόνη της να φύγει από το ευρώ. Στην κορυφή τις λίστας των ανησυχειών και των πιθανοτήτων εξόδου, παραμένει φυσικά η Ελλάδα, η οποία για μία ακόμη φορά αναζητεί σωσίβιο για να μπορέσει να επιβιώσει άλλο ένα τρίμηνο.
Η Ισπανία είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί η ίδια τις ανάγκες τις σε βιώσιμη βάση, και η Ιταλία βρίσκεται ακριβώς από πίσω της, προειδοποιεί το IFR.
Ωστόσο οι χαράσσοντες πολιτική επιλέγουν να χρονοτριβούν και αν μην αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αυτό που πλέον είναι ξεκάθαρο για την Ισπανία – την κρατική διάσωση- και απλά επιμένουν στο να επισημαίνουν ότι η μόνη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα είναι για το τραπεζικό της σύστημα, όμως οι αγορές κινούνται ταχύτατα προς την κατελυθυνση του να επιβάλλουν την κρατική διάσωση της χώρας νωρίτερα από ότι αναμένεται. Αυτό προκαλεί δηλώσει διάψευσης φυσικά από την ισπανική πλευρά, όπως αυτή του υπουργού των Οικονομικών De Guidos, οι αγορές όμως έχουν αρχίσει ήδη και αποτιμούν το σενάριο του full bailout.
Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία ζει και αυτή το δικό της δράμα, ακολουθώντας τα χναάρια των πιέσεων που δέχεται η Ισπανία, βλέποντας και αυτή το κόστος δανεισμού της να σκαρφαλώνει προς τα επίπεδα που θα το καταστίσουν απαγορευτικό.
Επιπλεόν, σήμερα, η εφημερίδα La Stampa, δημοσίευσε πως δέκα ιταλικές πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Νάπολης και του Παλέρμο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβληματα στη διαχείριση των οικονομικών τους , υπογραμμίζοντας έτσι τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως "τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε κίνδυνο". Ο Πρωθυπουργός κ. Mario Monti εξέφρασε την ανησυχία την περασμένη εβδομάδα ότι η αυτόνομη περιφέρεια της Σικελίας ήταν στα πρόθυρα της αθέτησης του χρέους της.
Οι δυκολίες χρηματοδότησης των περιφερειών της Ιταλίας, αντηχούν των γεγονότων στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μισή ντουζίνα περιφερειακές αρχές είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τη Βαλένθια στο να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από τη Μαδρίτη για να τους κρατηθούν στη ζωή.
Αντίθετα με την Ισπανία, τα τοπικά προβλήματα χρηματοδότησης της Ιταλίας δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της χώρας ύψους 2 τρις ευρώ, αλλά υπογραμμίζουν την αυξανόμενη πίεση σε όλα τα επίπεδα των δημόσιων οικονομικών, εξαιτίας της ύφεσης.
Η La Stampa, σημειώνει πάντως πως η διάταξη στην αναθεώρηση των δαπανών της κυβέρνησης που υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε 25% μείωση της λογιστικής αξίας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, ανέδειξε μεγάλες τρύπες στις δημοτικές λογαριασμούς.
Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τα έσοδα που αναμένονται από πηγές, όπως πρόστιμα ή φόροι διαχείρισης των αποβλήτων, τα οποία συχνά υπερεκτιμώνται στα σχέδια των προϋπολογισμών από τις αρχές, που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν να εισπράξουν όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια.
Με την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κεντρική κυβέρνηση να θέλει να μειώσει τις δαπάνες απότομα, οι μεγάλες δαπάνες των φουσκωμένων και σπάταλων των τοπικών διοικήσεων, ιδίως στη Νότια Ιταλία, πλέον βγαίνουν στο φώς, αναφέρει η εφημερίδα. Και ακόμη και στον «πλούσιο» βορρά της χώρας, ορισμένες πόλεις έχουν πρόβλημα, με την Αλεξάνδρεια, κοντά στη Γένοβα, να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των οικονομικών της τον περασμένο μήνα, υπό το βάρος του χρέους των 100 εκατ. ευρώ.
της Ελευθερίας Κούρταλη
Πηγή: http://www.kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου