11/7/12

HUMAN RIGHTS: Εκθεση-σοκ για ξενοφοβική βία


Έκθεση-κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, αλλά και πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, δημοσιοποίησε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW). Η έκθεση αφορά την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και το κύμα ξενοφοβικής βίας...
με επιθέσεις συμμοριών που χτυπούν μετανάστες σε όλη τη χώρα αλλά παραμένουν ατιμώρητοι. Οπως αναφέρει η οργάνωση, η πραγματική έκταση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα παραμένει άγνωστη, δεδομένου ότι πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις και τα επίσημα στοιχεία είναι παντελώς αναξιόπιστα.
Η HRW πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα που υπέστησαν ή ήταν θύματα απόπειρας ρατσιστικών επιθέσεων το διάστημα μεταξύ του Αυγούστου 2009 και του Μαΐου 2012. Τα περιστατικά αφορούσαν 51 σοβαρές επιθέσεις, ενώ δύο από τα θύματα ήταν έγκυες γυναίκες. Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται βράδυ, σε πλατείες ή κοντά σε αυτές, είπε η οργάνωση.
Οι δράστες κινούνται σε ομάδες και συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια ή κράνη, είπε η HRW, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν συχνά ρόπαλα ή μπουκάλια μπίρας ως όπλα, αλλά και γυμνά χέρια. Τα θύματα είπαν στην HRW ότι η Αστυνομία σε αρκετές περιπτώσεις τους αποθάρρυνε από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις ή να ζητήσουν την έναρξη ποινικής έρευνας ύπο την απειλή ότι θα τεθούν υπό κράτηση.
Χρυσή Αυγή
Η HRW είπε επίσης ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δράστες είναι μέλη ή συνδέονται με «ομάδες πολιτών» για την «προστασία» μιας συνοικίας ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Τονίζεται επίσης ότι οι μετανάστες φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά βίας ή όταν το κάνουν αντιμετωπίζονται αδιάφορα από την Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 αναφέρθηκαν μόλις δύο εγκλήματα μίσους και ένα το 2008. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί 63 περιστατικά ρατσιστικής βίας μεταξύ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2011 σε Αθήνα και Πάτρα.
Επίσης, στην 99σέλιδη έκθεση αναφέρεται: «Μετανάστες και αιτούντες άσυλο μίλησαν στην HRW για περιοχές στην Αθήνα όπου δεν πλησιάζουν τη νύχτα εξαιτίας των φόβων για επιθέσεις από ομάδες μαυροντυμένων Ελλήνων, με σκοπό τη βία».
Τονίζεται η αποτυχία της Αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για την πρόληψη και την τιμωρία αύξησης επιθέσεων σε μετανάστες. Τέλος, γίνεται λόγος για τη χρόνια προβληματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη χορήγηση ασύλου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας θα συναντηθεί με τη Σουηδή Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων Σ. Μάλστρομ για το μεταναστευτικό.

Πηγή: http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου