20/9/12

Βλακώδες «χιούμορ»


Το χιούμορ είναι ωραίο και απαραίτητο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ αστείου και βλακείας. Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνεται το να προσβάλλεις τα πιστεύω των άλλων, θεωρώντας ότι κάνεις πλάκα.
Ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι ταραχές στον αραβικό κόσμο από την ταινία που –σύμφωνα με τους ισλαμιστές- προσβάλει τον Μωάμεθ και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, τώρα έχουμε νέα αναταραχή από ένα γαλλικό κόμικ...


Το «Τσαρλί Εμπντό» είναι ένα χιουμοριστικό περιοδικό που το παράκανε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους παρουσιάζεται ο Μωάμεθ σε ένα αναπηρικό καροτσάκι το οποίο το σπρώχνει ένας ορθόδοξος Εβραίος και στις εσωτερικές σελίδες ο προφήτης του Ισλάμ παρουσιάζεται γυμνός.

Αυτό δεν είναι καθόλου αστείο ούτε για εμάς, πολλώ δε μάλλον για τους μουσουλμάνους που στην πλειοψηφία τους δεν διακρίνονται για το χιούμορ ή την καλλιέργεια του πνεύματος τους σε τέτοια ζητήματα.

Εκπρόσωποι οργανώσεων καταδίκασαν φυσικά την ανοησία του γαλλικού περιοδικού αλλά ο φόβος για αντίποινα είναι ορατό. Ήδη η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή και έκλεισαν πρεσβείες και σχολεία σε 20 αραβικές χώρες που είναι επίφοβες για έκρηξη βίας ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι προσπάθησε να μην επιτρέψει την έκδοση του κόμικ αλλά δεν τα κατάφερε.

Τα γραφεία του περιοδικού φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά η ανησυχία υπάρχει αφού το παράδειγμα της προηγούμενης προσβολής είναι πρόσφατο και απευκταίο.
του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Πηγή: http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου