23/7/12

Εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ για χρεοκοπία Ελλάδας, Ισπανίας έλαβε η Φινλανδία

Εγγυήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων υψηλής ρευστότητας, έχει λάβει η Φιλανδία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της Ισπανίας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο «Der Spiegel» η Φιλανδή υπ. Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η κ. Ουρπιλάινεν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για «κρατικά ομόλογα υψηλής ρευστότητας, όπως είναι τα γερμανικά, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ». Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν «πολύ απλό μηχανισμό: κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, οι εγγυήσεις μας αυξάνονται»...

Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν είναι σύμφωνοι με την εν λόγω πρακτική, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς η λήψη εγγυήσεων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Στην ερώτηση εάν η Φιλανδία μελετά το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη, όπως είχε η ίδια αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες εβδομάδες, η κ. Ουρπιλάινεν απέφυγε να απαντήσει.
«Θέλουμε η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά κάθε χώρα πρέπει να φέρει η ίδια την ευθύνη για τα χρέη της. Ήταν σημαντική η θέσπιση μηχανισμών διάσωσης, αλλά η αλληλεγγύη μας έχει και όρια», εξηγεί καθώς, όπως τονίζει, καλείται να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι εάν η Μαδρίτη λάβει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου