21/7/12

«Καταφύγιο» για τις κακοποιημένες γυναίκες


Το δικό τους καταφύγιο πρόκειται να αποκτήσουν οι κακοποιημένες γυναίκες της περιοχής, αφού μέσα στο 2012 προβλέπεται η δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας των ιδίων και των παιδιών τους στο Αγρίνιο, στα πλαίσια των προγραμματικών συμβάσεων, που πρόκειται να υπογράψει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με συνολικά 44 δήμους της χώρας
Το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αποτελεί μέρος του δικτύου των 60 συμβουλευτικών κέντρων που δημιουργούνται στη χώρα, με σκοπό την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση [trafficking], πορνεία κ.λπ.)...

Οι δήμοι επιλέχθηκαν βάσει πληθυσμιακών και γεωγραφικών κτηρίων και εκτός από το Αγρίνιο, εντός του 2012 προβλέπεται να λειτουργήσουν αντίστοιχοι ξενώνες και στους δήμους Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ηρακλείου (Κρήτης), Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορδελιού – Εύοσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Πειραιώς, Ρόδου, Τρίπολης και Χανίων.
Μάλιστα, σε πρόσφατη συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του  δήμου Αγρινίου αποφασίστηκε η δημοσίευση προκήρυξης το προσεχές διάστημα για την ανεύρεση κτηρίου. Και αυτό γιατί ο δήμος δε διαθέτει κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές για τη στέγαση των κακοποιημένων γυναικών.
Όσον αφορά τώρα στη λειτουργία του ξενώνα,  ο οποίος θα βρίσκεται κάτω από τη σκέπη του τμήματος Πρόνοιας του δήμου, θα μπορεί να φιλοξενεί συνολικά 20 γυναίκες, ενώ θα στελεχωθεί με ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγος, κοινωνικός/ή λειτουργός, νομικός κ.λπ.). Η οργάνωση και λειτουργία του θα ακολουθεί τις προδιαγραφές και τις προσεγγίσεις της συμβουλευτικής που διαμόρφωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Το έργο, όπως προαναφέραμε, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο από την πλευρά του δήμου εκφράζονται ανησυχίες για το τι πρόκειται να συμβεί μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, καθώς δε θα πρέπει να έχει σε καμία περίπτωση την ίδια τύχη με άλλα επιτυχημένα προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι».

Πηγή: http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου