25/10/12

Συναγερμός της ΕΛ.ΑΣ. για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου


«Τείχη» προστασίας θα αναπτυχθούν γύρω από τις εξέδρες των επισήμων για να αποτραπούν έκτροπα όπως αυτά που είχαν σημειωθεί πριν έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Προληπτικοί έλεγχοι, εναέρια μέσα επιτήρησης, κάγκελα και διαπιστεύσεις τα μέτρα της Αστυνομίας...


Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ισχυρή αστυνομική παρουσία και ειδικές διαπιστεύσεις θα διεξαχθούν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επί ποδός θα βρίσκεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για προληπτικούς ελέγχους, αλλά και δημιουργία «τείχους» προστασίας γύρω από τις εξέδρες των επισήμων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις τοπικές παρελάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επαναληφθούν με κανένα τρόπο τα έκτροπα που είχαν σημειωθεί πριν από ένα χρόνο κατά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, τα οποία δημιούργησαν μια ιδιότυπη «παράδοση» διαμαρτυρίας κατά τους εθνικούς εορτασμούς.

Για τον λόγο αυτό, τόσο κατά τη μαθητική παρέλαση της Αθήνας όσο και στη στρατιωτική παρέλαση της συμπρωτεύουσας, έχουν ήδη σχεδιαστεί μέτρα προστασίας των επισήμων.

Σχεδιασμός
Το μοντέλο βάσει του οποίου έχει οργανωθεί η αστυνομική επιχείρηση της 28ης Οκτωβρίου είναι ο σχεδιασμός που είχε εφαρμοστεί κατά τον προηγούμενο εορτασμό εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.


Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν πια -και μετά την εμπειρία από την επίσκεψη Μέρκελ- ότι προληπτικοί έλεγχοι, εναέρια μέσα επιτήρησης και επιτόπου μέτρα ασφαλείας, όπως κάγκελα και διαπιστεύσεις, έχουν σημαντικό αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά, επίκεντρο των εορτασμών, αλλά και των διαμαρτυριών αναμένεται να είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό, Δήμος και Αστυνομία έχουν στρέψει στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους. Το σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων συμπεριλαμβάνει κιγκλιδώματα (όπως άλλωστε αποκάλυψε και χθες το «Εθνος»), αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και προληπτικές προσαγωγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Για την ενίσχυση των διμοιριών ΜΑΤ της συμπρωτεύουσας θα μετακινηθούν και από την Αθήνα οι πιο «μάχιμες» διμοιρίες.

Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στην Αθήνα, όπου -όπως και στη συμπρωτεύουσα- η παρέλαση θα κρατήσει πολύ λίγη ώρα. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας και στην Αθήνα είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση, χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους.

Έμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να… προσανατολίσει κάποιους σε… «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις. Η εντολή από το Αρχηγείο είναι «κανένα παρατράγουδο πουθενά» και με αυτό το μότο θα οργανωθούν και τα κατά τόπους μέτρα ασφαλείας.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ για το ethnos.gr

Πλ. Ελευθερίας
Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου, καθώς πολίτες απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε χωριστή παρέλαση που προετοιμάζουν για την 28η Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές καλούν όλους να παρευρεθούν σε μία δεύτερη παρέλαση-κινητοποίηση για να αντισταθούν στα νέα μέτρα. Οπως διευκρινίζεται η εκδήλωση θα είναι ειρηνική και θα πραγματοποιηθεί την 28η Οκτωβρίου μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας) στις 11.00 π.μ. παράλληλα με την παρέλαση της εθνικής μας επετείου.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι όσοι προσέλθουν θα συμμετέχουν μόνο με την ελληνική σημαία, αποκλείοντας τον «χρωματισμό» της διαμαρτυρίας.

Διαδήλωση κατά τη διάρκεια της παρέλασης στο Ναύπλιο προανήγγειλε και το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Μανόλης Κοκολάκης

ΑΙΡΕΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΚΕ
«Να αποκλειστούν οι ακροδεξιοί βουλευτές»

Τον αποκλεισμό των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τις άλλες εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ζήτησαν χθες αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

«Δεν έχουν καμία θέση στις εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη του λαού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ («Λαϊκή Συσπείρωση») στον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ζιώγα και τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Χαράλαμπο Βέλλη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «φασιστική εγκληματική οργάνωση». «Καμία ανοχή απέναντί τους», είπε, και κάλεσε τόσο τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης όσο και τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, να απομονώσει τους εκπροσώπους τους.

Οπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στείλει προσκλήσεις και στη Χρυσή Αυγή, για τις εκδηλώσεις του τετραήμερου εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την εθνική επέτειο, που ξεκινούν από σήμερα και κορυφώνονται την Κυριακή, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εξήγηση που δόθηκε από την Περιφέρεια είναι ότι όφειλε να προσκαλέσει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο που ορίζεται με νόμο.

Οι αιρετοί του ΚΚΕ απέφυγαν να αποκαλύψουν αν θα διοργανώσουν κάποια μορφή διαμαρτυρίας, με τον κ. Ζαριανόπουλο να απαντά σε σχετική ερώτηση με τη φράση πως πάγια θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι «αντίσταση σε οποιονδήποτε χώρο και με οποιαδήποτε μορφή».

Εκπρόσωποι φορέων που αντιδρούν στη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν χθες πως θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανό αύριο, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας. Επίσης, θα δώσουν το «παρών» στην παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή στον Δήμο Παύλου Μελά, όπου θα μοιράσουν στον κόσμο ενημερωτικό υλικό.

Πηγή: http://www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου