20/10/12

Έρχονται στην Αθήνα Ολάντ και Μόντι - Ικανοποίηση Μαξίμου για την αλλαγή του κλίματος


Απόλυτα ικανοποιημένο από το κλίμα και το περιεχόμενο της νέας συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αυτή τη φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, σταθεροποιείται η αλλαγή κλίματος που άρχισε να καταγράφεται στην πρόσφατη επίσκεψη της σιδηράς κυρίας του Βερολίνου στην Αθήνα αλλά και στην επίσκεψη του ελληνικού κλιμακίου στη γερμανική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο...


Ανάλογη ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του κ. Σαμαρά για την άμεση αποδοχή από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι της πρόσκλησης του πρωθυπουργού να επισκεφθούν την Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, η οποία διήρκεσε τρία τέταρτα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσαν την καγκελάριο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό πακέτο και τα διαρθρωτικά μέτρα όσο και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, φέρεται να επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα με ακόμη πιο αποφασιστικά και σταθερά βήματα, αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σημειώνεται μεγάλη πρόοδος. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο το κρίσιμο θέμα της εκταμίευσης της δόσης, αλλά και της αναπτυξιακής βοήθειας που πρέπει να δοθεί άμεσα στην Αθήνα, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη αλλαγής των υφιστάμενων κριτηρίων για την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία της με τον κ. Σαμαρά ενώ ζήτησε να αναγνωριστεί στην Ελλάδα ότι έχει καταφέρει πολλά.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την άμεση απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίστηκε «πάρα πολύ ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης» και τόνισε ότι αφού η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, «θα πρέπει και οι “16” να τηρήσουν το δικό τους». Αναμφισβήτητα, πάντως, το πλέον ισχυρό μήνυμα δόθηκε μέσω της ομόφωνης δήλωσης για την Ελλάδα που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής από την Ευρωζώνη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκταμίευση, ο κ. Ολάντ το προσδιόρισε σε «λίγες εβδομάδες». Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «η δόση θα καταβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πάντως πριν από τα μέσα του μήνα».
του Νίκου Χρυσολωρά ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες 

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου