17/10/12

Κόστος 420 δις στην Ε.Ε και 674 δις στην παγκόσμια οικονομία η χρεοκοπία της Ελλάδας... Για αυτό μας "αγάπησε" ξαφνικά η Μέρκελ...


Οι συνέπειες της χρεοκοπίας & εξόδου της Ελλάδας απ το ευρώ για την Γερμανία, την Ε.Ε και την παγκόσμια οικονομία
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής ή ακόμα και μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμπεραίνει έκθεση του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG για το ίδρυμα Μπέρτελσμαν...

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε ενδεχομένως επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι ειδικοί του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν με θέμα το κόστος και τις επιπτώσεις ενός αποκαλούμενου Grexit.



Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν αποκλείει ωστόσο ένα ντόμινο με συνέπεια την αλυσιδωτή πτώχευση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Επιπτώσεις για το 90% της παγκόσμιας οικονομίας




Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου Prognos AG με βάση το οικονομετρικό μοντέλο VIEW, το κόστος εξόδου Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των 42 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλώντας συνολικές απώλειες 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν συνεπώς στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να αποφύγει ένα ντόμινο.
Για τη Γερμανία οι ειδικοί της Prognos ΑG υπολογίζουν το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ζημιές 64 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαγραφή απαιτήσεων του ιδιωτικού, αλλά και του γερμανικού δημοσίου τομέα.
Η υπόθεση εργασίας στα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ένα κούρεμα των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας κατά 60%. Επιπλέον θεωρήθηκε ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα ήταν κατά 50% υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.

Πηγή: http://exomatiakaivlepo.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου